Äntligen semester!

I morgon bär det av på vår kombinerade semester- och inköpsresa till Tyskland och Frankrike. Vi skall bl a besöka många vingårdar, diskutera vinodling/produktion och köpa tillbehör till vårt vineri i några av de många butiker som finns , bl a i Moseldalen. Det är jäst, analysutrustning, m m som står på inköpslistan. Men framförallt skall vi förstås köpa på oss många goda viner! 🙂

_________________________________________________________

Tänk vad dåligt utbyggt wi-fi och internet är i Europa. Det är få ställen som man kan koppla upp sig varken på mobilen eller laptopen. Men nu sitter jag alltså på ett mysigt hotell i Champagne och skall försöka börja skriva vår reserapport.

Det är alltså en kombinerad semester och studieresa som Malou och jag gör med bilen.
Ja, förstås även inköpsresa. Vi passar på att fylla upp vår vinkällare med härliga drycker från Alsace, Sancerre, Champagne och Moseldalen.

Här är första delen av vår reserapport:

2/9 – Transport genom Tyskland. Delvis i regn, men OK trafik.
Övernattning i Bad Hersfeldt, en typisk mysig, gammal tysk småstad.

3/9 – Anlände Mittelwihr i Alsace vid 14-tiden. Denna lilla by hade bara ett riktigt matställe, men det var en fulländad gourmé -restaurang. Det blev anklever-paté redan
till lunch, med en god flaska Riesling. Sedan besökte vi två producenter i byn, hade intressanta diskussioner om vinodling och vinifiering samt köpte förstås på oss några lådor.

4/9 – En fullspäckad studiedag. Först besökte vi en gammal bekant i Türckheim – Francois Bauer där sonen Tomas, nu ansvarig vinmakare, tog emot oss på ett strålande sätt. Nästa besök var hos Domaine Weinbach i Kaysersberg. Egendomen ligger på mark som tidigare tillhörde klostret Clos de Capucins, byggt 1612. Två bröder Faller köpte egendomen 1898 men det var sonen Theo som utvecklade verksamheten på ett kreativt och nydanande sätt. Theo dog 1979 och änkan Colette med sina två döttrar Catherine och Laurence tog över verksamheten. Det var Catherine som hälsade oss välkomna och lät oss testa deras högkvalitativa viner. Högt prissatta, men också mycket hög kvalitet.

Till slut denna intensiva dag så besökte vi Agathe Bursin i Westhalten. En modern och annorlunda producent som arbetar biodynamiskt och hela tiden strävar efter ”balans”.
Hennes viner är bara så goda, om man kan få tag  dom. Hela odlingen är bara på ca 3,5 ha och dennes viner säljer slut med en gång de släpps. Vi hade turen att få smaka och även köpa några flaskor av hennes Riesling Grand Cru Zinnkoepflé, en fantastisk Sylvaner och även några ruggigt bra Gewurztraminer.

Bilder:

Hotel Mittelwihr

 

 

 

Om C-M Hedin

Nyfiken, empatisk och resultatinriktad kommunikatör med åsikter om mycket!
Det här inlägget postades i Resor, Viner övrigt. Bokmärk permalänken.