UPPROP FÖR GÅRDSFÖRSÄLJNING!

Låt oss få sälja vin från våra gårdar!

I höstas lades äntligen ett genomarbetat förslag om gårdsförsäljning av vin och öl i Sverige. Vi är som bekant ett av de få länderna i Europa (världen?) som inte tillåter detta. Regeringens utredare EU-experten Lotta Nordling har gjort ett grannlaga arbete som tagit hänsyn till alla aspekter man kan begära,
även sådant som skall begränsa alkoholens skadeverkningar. Hon kom fram till att det går att kombinera gårdsförsäljning med bibehållandet av Systembolagets monopol.

Förra året var det politiska landskapet tydligt. Allianspartierna var för och de rödgröna emot förslaget.  Men nu börjar tyvärr Folkpartiet (som tidigare tagit ett positivt beslut i frågan på sitt landsmöte) att tveka. KD med folkhälsominister Maria Larsson i spetsen har hela tiden tillhört de allra mest negativa.

För att undvika all tänkbar kritik från EU, så föreslår utredningen nämligen att även flaskor från utländska producenter skall få lov att säljas i de svenska gårdsbutikerna. Ingen diskriminering av andra EU-länder alltså… Detta gjorde att det tog det hus i h-e! Hela maffian av nykterister och monopolanhängare reste sig upp som en man och skrek: Nu blir det Absolut-butiker på Kungsgatan, nu måste Systembolaget lägga ner o s v. Förslaget är emellertid omgärdat med så mycket regler att det alls inte är någon fara för monopolet. T ex måste ett besök på gårdsbutiken anmälas i förväg (inga spontana besök), det skall finnas en ”upplevelse” t ex ett föredrag om vinodling, man får köpa högst 3 liter vin per gång och den totala årliga försäljningen får inte överstiga 1500 flaskor. Vem tror att internationella spritföretag skulle vilja investera i butiker som säljer så lite och med sådana krav! Och vilken lokal vinbonde skulle vara intresserad att sälja konkurrerande produkter i sin egen butik? Ingen alls förstås!

Vi är ett 20-30-tal odlare i Sverige som tagit utmaningen att försöka producera vin i vårt tuffa klimat. Det är en seriös verksamhet. Många har, liksom Malou och jag läst geologi, klimatologi och vinkunskap på universitetet. Vi har investerat både tid och pengar i förhoppningen att kunna få fram ett njutbart vin. Om nu några intresserade personer vill komma förbi, provsmaka, titta på vår odling och sedan till slut kanske köpa några flaskor, så varför skall de inte få göra det! Det gynnar landsbygden och den småskaliga livsmedelsproduktionen som så många värnar om och skapar arbetstillfällen.

Nej, nu är det dags att börja myndigförklara det svenska folket, men samtidigt också angripa alkoholmissbruket på allvar. Inte genom att stoppa huvudet i sanden och skryta om vilken förträfflig alkoholpolitik vi har, samtidigt som hundratusentals människor har grava alkoholproblem, langningen blomstrar och massor av 12-åringar missbrukar såväl knark som sprit. Vi har inget att vara stolta för i det perspektivet!

Alkoholmissbruk skall bekämpas genom information och attitydförändring. men också genom att vi i större utsträckningar tar ansvar för varandra. Detta måste ske från början i familjen, i skolan, inom idrotten och annan föreningsverksamhet och på arbetsplatserna. Vi måste reagera när vi märker drogmissbruk, prata  och stödja, men också ställa krav. Det är mycket effektivare än statens s k ”restriktiva alkoholpolitiken” som hittills har fått råda.

Är det någon som minns hur vi fick kämpa för att radio och TV-monopolet skulle avskaffas? Reklam i TV var så hemskt och vissa politiker ville förbjuda parabolantenner! 1987 började TV3 sända från London och monopolet var brutet. (I denna kanal kan vi sedan dess se reklam för whisky och annan alkohol, medan det är strängt förbjudet i alla svenska TV-kanaler).

Minns ni också att politikerna 1978 förbjöd tillverkning av maskrosvin även för eget bruk? Den lagen ändrades så sent som 1994.

Lördagsöppet på Systembolaget infördes permanent 2001, sedan försöksverksamheten under ett år inte visade på någon ökning av misshandel, rattfylleri eller andra problem.

Statens förmynderi över oss vanliga medborgare under alla år är dyster läsning.  Men i december kom en ny Alkohollag, som faktiskt hade några ljusglimtar:

– Man skulle få lov att servera ett glas vin på Sushi-restauranger
– Det blev tillåtet för restauranger att krydda sitt eget brännvin och sälja till kunderna
– Provsmakning på vingårdar eller fackmässor tillåts (fast förstås inte försäljning).

Fantastiska framsteg, eller hur? 😉

Men tillbaka till Gårdsförsäljningen. Nu ligger Lotta Nordlings förslag klart och skall förhoppningsvis gå ut på remiss. Nu gäller det att påverka våra politiker så att detta verkligen sker och inte att förslaget slängs i papperskorgen.

Vinodlaren Lauri Pappinen på Gotland har skrivit en bra artikel som tar upp olika aspekter på förslaget.  Läs den och sprid den gärna bland vänner och bekanta, speciellt till de politiker du känner inom FP och KD.

Gå också gärna med i Facebook-grupperna:

JA till gårdsförsäljning eller Gårdsförsäljning – Ja tack!

Besök också Vingården Villa Mathilda

Annonser

Om C-M Hedin

Nyfiken, empatisk och resultatinriktad kommunikatör med åsikter om mycket!
Det här inlägget postades i Mat och Dryck, Politik, Viner övrigt. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till UPPROP FÖR GÅRDSFÖRSÄLJNING!

  1. Ping: Tweets that mention UPPROP FÖR GÅRDSFÖRSÄLJNING! | Scribere Necesse Est -- Topsy.com

  2. Anja skriver:

    Bra CM! Jag ska sända dig min artikel om Friel-odlaren. Vi talar samma språk! Släpp vinet fritt! Utveckla landsbygden! Och oss….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s