Förändra momsreglerna för bussresor!


Nordvästra Skåne och inte minst Kullabygden är en region fylld av upplevelser som vi vill dela med oss av till andra. För besöksnäringen spelar därför bussturismen en stor roll. Denna näring består till betydande del av småföretag,
ofta familjeägda.

 

Tyvärr upplever småföretagare i transportbranschen idag stora problem.
Krångliga regler leder till att verksamheten begränsas och att det därmed blir färre jobb inte bara i bussbranschen, utan även på t ex hotell, restauranter samt teatrar och andra kulturinstitutioner.

Låt oss förklara varför det har blivit på detta viset. Det finns en stor marknad för paketresor med buss av olika slag. Det kan vara allt ifrån en sommarteater på Fredriksdal till ett besök på ett populärt lokalt utflyktsmål med lunch eller middag.
Det anordnas resor för företag, skolor, idrottsklubbar, pensionärsorganisationer, släktträffar och andra ideella föreningar.

Trots stor efterfrågan har bussresorna halverats sedan en rad administrativa begränsningar infördes. Ett av de problem som branschen tampas med, förutom det krångliga resegaranti-systemet, är obeskrivligt krångliga regler om mervärdeskatter.

En bussresearrangör som ordnar exempelvis en weekendresa åt ett företag och dess anställda måste redovisa följande skatter när man fakturerar resan: 6 % för transporten, 12 % för logi exklusive frukost, 25 % för frukosten, 6 % för teaterbiljetter och entréavgifter samt 25 % för övrig mat. Det är en byråkrati utan like för ett litet familjeägt bussreseföretag.

Vid försäljning av paketresor till privata resenärer ska bussresan beskattas med 6 %
i moms och resterande del av resepaketet ska marginalmomsbeskattas med 2,6 %
(d v s 25 % moms av schablonmarginalen på 13 %). Då får bussresearrangören inte lyfta av ingående moms på dessa leverantörsfakturor. Tvingas bussbolaget hyra in en extra buss när de egna fordonen inte räcker till, får man i den delen betala 25 % i moms.

En extra krydda i denna obegripliga anrättning kommer till när ett litet företag köper exempelvis hälften av platserna på en teaterresa. De får då inte lyfta av hela den faktiska momsen, utan bara marginalmomsen. Det underlättar inte precis sådana arrangemang.

Ett rimligt krav är därför att det införs en enhetlig momssats om 6 % för alla delar i en paketresa. Då blir systemet enkelt och transparant, samt också i enlighet med EU´s regler.

En sådan förenkling skulle resultera i en mycket kraftig ökning av paketresor av olika slag. Detta leder i sin tur till fler i arbete (säkerligen många ungdomar), ökade intäkter i viktiga servicenäringar och i kultursektorn samt fler växande småföretag.

När Regeringen nu ser över momsen på restaurangtjänster borde man även se över krånglet när det gäller paketresorna. Vi föreslår alltså:

  1. Ta bort kravet på en bankgaranti såsom resegaranti och inför i stället en försäkringsmodell för resor inom Norden.
  2. Skapa en enhetsmoms på 6 % för paketresor med buss inom landet med motsvarande avdragsrätt.

Här finns chansen för alla politiska partier att göra företagares vardag lite lättare, så att de samtidigt får möjlighet att anställa fler.

(Denna debattartikel har skickats till bl a Helsingborgs Dagblad undertecknad av mig och Arvid Malm, chefsekonom på Skattebetalarnas Förening.)

Om C-M Hedin

Nyfiken, empatisk och resultatinriktad kommunikatör med åsikter om mycket!
Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Förändra momsreglerna för bussresor!

  1. fotbollsresor skriver:

    Den information och de ord som du har delat i inlägget är användbara för mig, så jag gillar och bokmärkt den för framtiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s