Serbien – vilket land!

Serbien har officiellt godkänts som kandidat för att bli medlem i Europeiska unionen. EU-ledarna fattade beslutet på ett toppmöte nyligen i Bryssel. Detta är goda nyheter för mig som är landets officiella PR-representant för turism i Sverige. Förra veckan vad jag i Belgrad och besökte den stora Internationella Turistmässan ITTFA. En imponerande tillställning med över 850 utställare och dryga 53 000 besökare. De flesta utställare kom från öst- och centraleuropa, men även t ex Tyskland och Turkiet hade stora montrar här.

Som PR-ansvarig ingick jag i en specialinbjuden grupp med researrangörer, journalister och PR-folk från hela Europa.  Efter en dag på mässan hade vi intressant sightseeing i både Belgrad och Novi Sad, Serbiens näst största stad med universitet och en härlig puls.
Jag hade med mig ett par researrangörer från Stockholm som gäster, och de var mäkta imponerade av vad som visades upp av detta nya turistmål.

Nu närmast arbetar jag med aktiviteter på TUR-mässan för Serbien. Sedan blir det några fler s k ”FAM-trips” (studieresor) i vår och höst för Tour Operators och fackjournalister. Resan i augusti lär bli något alldeles extra, temat är ”gastronomi och vin”. Det är kanske många som inte vet att Serbien är ett betydande vinland. På mässan ställde över 100 utställare ut i en särskild vinavdelning. På systemet finns ett enda Serbiskt vin, ”Dolina” från vingården Bacina som ägs av fyra svenskar och en serb som bor i Helsingborg! Detta är en utmärkt Bordeuax-blend. Vad gäller gastronomin, så äter man mycket och gott överallt i Serbien. Se filmen ”Soul Food” så förstår du vad jag menar!

De journalister som följer med på resan i augusti får dessutom besöka två av Europas häftigaste musikfestivaler;

Trumpetfestivalen i Guca.
Varje år förvandlas den lilla serbiska bergsbyn Guca med 3 000 invånare till ett glödhett, tutande party när uppemot en halv miljon musiker och turister från hela världen väller in. På restauranger, biltak och högst upp på statyer – överallt går människor loss på sina blåsinstrument. Allt medan rakijan, det hembrända fruktbrännvinet, flödar. Festivalen har ägt rum i över 50 år.

Belgrade Beer Fest
Belgrads ölfestival har ”bara” pågått i 10 år, men drar årligen 900 000 besökare under de fem dagar kalaset pågår. Namnet till trots är det också en gigantisk musikfestival med gratis rockkonserten nästan dygnet runt.

Läs mer om Serbien på:   Serbien   och   Belgrad

 Den berömda gatan Skadarska i Belgrad, bohemiska
restauranger med bra mat, folkmusik och hög stämning.   

Om C-M Hedin

Nyfiken, empatisk och resultatinriktad kommunikatör med åsikter om mycket!
Det här inlägget postades i Resor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s