Interim Management även för kommunikationschefer?

Jag skrev en debattartikel nyligen som bl a publicerades på LinkedIn. Kom på att det förstås bör läggas ut även på min egen blogg! Håll till godo…

Varför inte hyra en kommunikationschef? 

 

Interim Management, ”Chef att Hyra” börjar glädjande nog bli en accepterad idé. Allt fler företag och organisationer inser fördelarna med att tillfälligt hyra in en senior chef utifrån. Man får en ny medarbetare med kort startsträcka, lång erfarenhet, suveränitet och ett nyttigt utanförperspektiv. Samtidigt behöver man inte binda upp sig med anställningskontrakt, man slipper sociala avgifter och löneförmåner, för att inte tala om de höga kostnaderna för rekrytering. Vanligast är att man anlitar en interim som VD, finanschef, produktionschef eller kanske marknadschef.

Att ta in extern kompetens när det gäller kommunikation verkar inte ha slagit igenom lika mycket. Konstigt egentligen, för just på detta område finns många strategiska vinster att göra. Låt mig ge några exempel:

1. Medierelationer
Företaget som aldrig blir omskrivet i pressen, varken i positiva eller negativa ordalag. Kanske är det VD själv som tror han/hon kan skriva pressreleaser. En ”Chef att Hyra” kan snabbt göra en analys, välja ut lämpliga ämnen och sedan arbeta upp goda relationer med såväl fack- och affärspress, som lokala medier.  Förutom pressreleaser, är debattartiklar ofta ett effektivt sätt för företaget att bli känt.
2. Kriskommunikation
Ett företag i kris har bråttom!   Då är IM-chefens korta startsträcka viktig, liksom erfarenheten. Vad får VD säga till pressen? Hur skall personalen, kunder och andra

grupper informeras? Allra bäst är förstås att planera för det värsta och göra en plan för kriskommunikation innan det smäller… Till detta behövs en expert på kommunikation!
3. Kundrelationer/varumärkesstrategi
Hur kunder och andra intressegrupper uppfattar företaget/organisationen beror på hur varumärket kommuniceras. Detta är för viktigt för att endast hanteras av den vanliga reklambyrån. Strategin bör utformas av en erfaren senior kommunikatör och förankras i ledningsgrupp och styrelse. Just detta som brukar kallas för integrerad kommunikation.
4. Internkommunikation
Inte minst HR har stor nytta av att arbeta ihop med någon som kan kommunikation. Speciellt viktigt är det när företaget ställs inför stora förändringar, t ex vid en försäljning, sammanslagning eller omorganisation, som kanske leder till friställning av personal. Men god internkommunikation är också nödvändig för att skapa positiv stämning, lojalitet och värdegemenskap bland de anställda.

5. Allt annat också… 

Detta var bara några exempel på områden där en ”Interim Communication Executive” kan göra nytta. Det kan också handla om att bygga upp en vettig omvärldsbevakning, skriva en hållbar kommunikationsplan, arbeta med lobbying eller helt enkelt vara ett stöd (mentor) till VD i kommunikationsfrågor.

Varför är det då inte mer vanligt med Interim Communication uppdrag? Delvis beror det säkert på att det mest är stora företag som har informations- eller kommunikationschef.
På mindre företag är det ofta marknadschefen eller VD själv som sköter dessa frågor med varierande resultat. Sedan tror man kanske att det är dyrt?

Men jämfört med att fastanställa rätt kompetens, så är det små belopp vi talar om. Att t ex få en analys gjord över företagets kommunikationsbehov är en liten investering, som betalar sig många gånger om.

Carl-Magnus Hedin
Interim Communication Executive

cm@cmmk.se  – www.cmmk.se

 

Annonser

Om C-M Hedin

Nyfiken, empatisk och resultatinriktad kommunikatör med åsikter om mycket!
Det här inlägget postades i Reklam och PR och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s