Svenska vinbönder gör uppror!

Det jäser och bubblar hos de svenska vinbönderna. Hårt luttrade av politikernas velande, har man fått nog och beslutat att tillämpa civil olydnad i syfte att få fram ett beslut från EG-domstolen. Under en dag nästa sommar skall alla vinbönder i protest sälja vin till allmänheten. Följden blir polisanmälan och åtal, vilket kommer att överklagas. Därefter kommer domstolen att pröva frågan och i förlängningen kan hela det svenska detaljhandelsmonopolet falla. Vi har ju detta enbart på en tidsbegränsad dispens.

Image

Våra besökare vill kunna köpa vin!

Observera att vårt syfte med gårdsförsäljning aldrig har varit att få bort Systembolaget. Det handlar bara om vår egen möjlighet att kunna sälja det vin vi själva producerar. Att utredaren Lotta Nordling 2010 föreslog att även utländska producenters viner kunde få säljas på gårdarna, var bara för att inte EU skulle anse att Sveriges system diskriminerade andra medlemsländer.

Varför kommer detta uppror från svenska vinbönder just nu? Skälen är många. Politikernas uppenbara ovilja att ta i frågan, vissa partiers ”svek” (läs FP) och att vi nu helt enkelt har fått nog! En anledning är säkert att Höganäs kommun kommer att ansöka hos regeringen om att få bli pilotkommun för gårdsförsäljning. Vi har ju dock sex vingårdar i bygden, varav tre kommersiella. Detta utmärkta förslag, som faktiskt hade kunnat lösa upp den handlingsförlamning som drabbat alliansen, har förstås retat odlare på andra ställen. ”Varför skall dom få pröva, och inte vi…”. Jag tycker ändå det vore en bra idé att införa gårdsförsäljning på prov under säg tre år. Antingen bara i vår kommun eller allra helst över hela landet. Utvärdera sedan effekterna på folkhälsan (vilket givetvis inte kommer att märkas alls) och se hur EU eventuellt reagerar. Därefter kan alla parter med gott samvete tillåta att även svenska vinbönder får sälja direkt från sina gårdar.

Gårdsförsäljning är: 

– Bra för landsbygdens utveckling
– Skapar många, nya jobb
– Främjar turismen
– Utvecklar småskalig och lokal livsmedelsindustri
(= Svenskt vin gjort på druvor, frukt och bär)
– Klimatsmart och bra för miljön, istället för långa energislukande transporter
av vin över världshaven. Flera kollegor planerar dessutom nu för att börja skicka sitt vin utomlands för att svenska kunder sedan skall få beställa genom internet….
– Sverige är nästan det enda landet i Europa som inte tillåter gårdsförsäljning!

Argumenten är många som synes! Något som inte minst Miljöpartiet borde ta till sig…

Vad kommer nu att hända? Det vore ytterst beklagligt om vi vinodlare skulle behöva gå hela vägen och bryta mot lagen för att politikerna äntligen skall börja lyssna. Men behövs det, kanske det ändå är värt priset.

Se även dessa länkar: HD 2012-09-13 och TV4 2012-09-11

Om C-M Hedin

Nyfiken, empatisk och resultatinriktad kommunikatör med åsikter om mycket!
Det här inlägget postades i Politik, Vinodling. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s