2-betygskursen – Lektion 2 – Aromatiska vita franska viner

Låt mig direkt säga att definitionen vad som är eller inte är ett aromatiskt vin är problematisk. Här skulle vi dessutom täcka in både Alsace och övre Loire under samma kväll. Nåväl, det blev både intressant och lärorikt på många sätt. De fyra Alsace-vinerna var privatimporterade av vår kunnige föreläsare Nils Gustav Lindgren.

De druvor i Frankrike som brukar betraktas som aromatiska är:

Muscat, Gewurztraminer, Pinot gris (?), Riesling, Viognier, Sauvignon Blanc.

Observera frågetecknet på Pinot Gris, vilket bekräftades av vår praktiska vinprovning.
Tyvärr jag jag förlagt minnesanteckningarna, så här kommer bara vinerna.

Alsace
1. Muscat, Grand Cru Spiegel – 2011
2.Riesling, Grand Cru Kessler – 2006
3. Pinot Gris, Grand Cru Kessler – 2011
4. Gewurz Traminer, Grand Cru Kessler – 2008
(OBS!  Stavning och uttalet – betoning på sista stavelsen)

Loire
5. Pouilly-Fumé Les Deux Cailloux – 2010, S.B.
6. Condrieu Les Grandes Chaillées – 2009, Viogner

 

 

 

 

 

 

 

Annonser

Om C-M Hedin

Nyfiken, empatisk och resultatinriktad kommunikatör med åsikter om mycket!
Det här inlägget postades i Munskänkarna, Viner övrigt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s