2-betygskursen – Lektion 7 – Söta viner

Det här är en av de s k ”orienterande” kursavsnitten, d v s det kan komma frågor på teoriprovet, men inte på det praktiska. Intressant i alla fall, förutom söta viner, så har vi lärt om mousserande viner och starkviner är på gång om några veckor!

Söta viner

Svante Sommer är alltid lika trevligt att lyssna till. Kunnig och personlig, vill gärna sätta en liten twist på föreläsningen. Idag var det tyvärr ett stort bortfall av deltagare, många hade uteblivit utan att meddela, vilket är dålig stil! Resultatet blev att kostnaden för vinerna skenade iväg och vi fick hoppa över att öppna den söta Champagnen, som Svante hade tänkt inleda med. Men det blev ändå en spännande flight med sex mycket olika viner. Därmed inte sagt att det var lätt skilja på dom!

Teorin handlade mycket om Oechsle, Brix och KMW (Österrikes svar på Oechsle, man skall dela med fem!). Men framförallt var det om olika sätt att få ett vin att bli sött:

Avbruten jäsning. • Botrytis – Ädelröta. • Övermogna / Solmogna druvor. • Torkade druvor. • Frysta druvor (Eiswein). • Süssreserve.

Förr fanns ju nästan bara Sauternes, men idag görs söta viner av hög kvalitet på många platser i nya världen. Kvällens provning hade två botrytiserade viner, varav en Tokajer och en Bordeaux,  medan några var ”Late Harvest”, en var ett Eiswein och så en Vin Santo – ”skorpvinet” från Toscana.

Kvällen  viner var:

1. En bronsfärgad skapelse med mycket knäck, nötter, russin och choklad i den lätt oxiderade doften. Min bänkkamrat trodde det var Tokajer, men jag kände igen vårt ”skorpvin”! Många tyckte vinet påminde om en sherry eller madeira med sin oxiderade stil. Druvorna är Malvasia och trebbiano. En halvflaska kostar 135 kr, exkl mandelskorporna.  Ruffino VinSanto Serelle (8119) 

2. Denna var gyllengul med en nyanserad söt doft med inslag av torkade aprikoser, mango, honung och pomerans. Smaken hade inslag av marmelad, honung och solmogna frukter. Lång eftersmak och förvåningen blev stor när det visade sig att vinet kom från Chile och bara kostade 59 kr på systemet!  Mycket prisvärt…Spännande druvblandning också: 85% sauvignon blanc, 10% riesling och 5% gewurztraminer. Casillero del Diablo Late Harvest (2735).  

3. Också gyllengul med gula äpplen, citrus och faktiskt lite skum doft, tyckte jag.
Smaken var godare än doften och förde tankarna till Frankrike och Semillon. Honung, pomerans och lite botrytis. Semillon från Bordeaux, tyvärr minns jag inte namnet.

4. Den ljusaste av vinerna i glaset. Stor doft med återigen pomerans, honung och kanske torkade aprikoser. Smaken först lite tunn, men doften kommer igen och det är en bra syra. Inte en direkt vanlig komposition av druvor, eller vad sägs om: Chardonnay, riesling, welschriesling och sämling (scheurebe). Riktigt god och Malou´s favorit när hon fick smaka hemma! Helt OK pris för 84 kr, 375 ml.  Hafner Beerenauslese Cuvée (nr 4233).

5. Mörkt gul, man känner tydligt fatkaraktär och botrytis. Honung, torkad frukt och total njutning i smaken… Måste vara en Tokaji och mycket god sådan, trots att den bara kostar 169 kr på bolaget. Inte i Oremus klass förstås, men ändå! Provade hemma med lite grönmögelost, det var himmelskt! Château Dereszla Tokaji Aszù 5 Puttonyos (nr 2901). 

6. Sista vinet var också det sötaste. Uteslutningsmetoden gjorde att vi här spikade Riesling och Eiswein från Pfalz ganska lätt. Honung, aprikoser och äpple kändes i både doft och smak. Hög syra balanserade sötman fint. Ändå inte något av de mer kända vinerna i Eiswein-klassen.  Ruppertsberger Linsenbusch Riesling Eiswein (nr 6107). 219 kr för halvflaskan, vilken gör den till billigare tyska pavan i sin kategori på Systemet.

En trevlig kväll och jag kan lova att jag sov sedan gott med bara ”sweet dreams”!

eiswein

Eiswein skördas vid minst 7-8 minusgrader! 

Om C-M Hedin

Nyfiken, empatisk och resultatinriktad kommunikatör med åsikter om mycket!
Det här inlägget postades i Munskänkarna, Viner övrigt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s