2-betygskursen – Lektion 8 – Vita viner från nya världen

Så var det dags för en riktig lektion igen. Nu var det Nils Gustaf Lindgren som åter var föreläsare. En mycket underhållande och oerhört kompetent person, Ibland drar han tyvärr över tiden, men han är samtidigt mycket pedagogisk och man känner verkligen att han brinner för ämnet.

Tillsammans med Mikael Hallhagen, som skall köra avsnittet om röda viner från nya världen, hade Nils Gustaf lagt upp lektionen lite annorlunda mot kursplanen. ”Vi har varit olydiga”, som han uttryckte det. Mycket bra gjort, för detta var verkligen en nyttig övning inför slutprovet.

Länderna i nya världen, som behandlades var Australien, Nya Zeeland och Sydafrika. Det senare verkade inte vara någon av Nils Gustafs favoriter och vi fick heller inget vin därifrån att pröva.

Provningen lades upp sålunda att det var tre olika druvor, två viner av vardera. Det gällde alltså att först para ihop de två viner som hade samma druva och ange denna, sedan bestämma vilket som var gamla respektive nya världen! Så här gick det…

1. Ljus gul, liten blommig och fruktig doft med honung. Gröna äpplen och persika kändes också. Smaken ungefär som doften, tyckte inte det var särskilt hög syra. Trots detta kändes det som en riesling, t ex Munskänkarnas ”favoritvin” från Rheingau Georg Breuer.

Facit: Georg Breuer Riesling Sauvage 2011 (nr 5899).

(Fick reda på varför Munskänkarna alltid har med detta vin på proven.
Det är nämligen den enda helt torra Rieslingen från Tyskland).

2. Gul färg, doft och smak med inslag av gul frukt, t ex plommon men också tropiska sorter. Lite smörighet för tankarna till fatlagring och syran är inte jättehög. Borde vara nya världen och en Chardonnay.  Det visade sig stämma, från Kalifornien närmare bestämt.

Facit: Bonterra Chardonnay 2011 – North Coast, USA (nr 16632) 

3. Ljusgul färg. Här är det en riktig doftbomb med massor av bränt gummi, petroleum, men också äpple och lite honungstoner. Smaken avslöjar en medelhög syra. Ingen riesling från gamla världen detta, men varför inte från Australien. Ledtråd: Den ljusa färgen tyder på ett ungt vin och med så mycket petroleum i doften måste det vara nya världen!

Facit: Clare Hills Riesling 2012 – South Australia (nr 6404)

4. Ljusgul färg. En balanserad doft med citrus, äpple men efter ett tag även lite nässlor
och krusbär.  Smaken är torr och mycket frisk med lite mineralitet. En god S.B. och när man jämförde med den andra ”stinkbomben” är det ingen tvekan om att detta är Loire.

Facit: Pouilly-Fumé Les Deux Cailloux 2010 (nr 2227)

48960

En av mina favoriter!

5. Ljusgul färg igen. Lite söt citrus i doften, apelsin men också gula plommon. Smaken är mycket angenäm och fatlagringen är försiktig. Så försiktig att flera, inkl jag själv trodde detta var en Chardonnay från Chablis. Men se, det var det inte…. 😉

Facit: Bourgogne Les Sétilles 2010 (nr 5657)

6. Då var det bara en kvar och tillsammans med vin #3 så var det detta som stack ut mest.   Blek, ljusgul färg med lite grönstick. Nosen fylldes med nässlor, krusbär, citrus och passionsfrukt. Verkligen ett vin med ”extra allt”. Det var lätt att känna igen Munskänkarnas andra favorit, nämligen Stoneleigh Sauvignon från Nya Zeeland! Den här var nästan ”too much”, syran fick öronen att krylla sig. Vår lärare antydde försiktigt att man nog hade tullat på påsen med Tartaric Acid (vinsyra).

Facit: Stoneleigh Sauvignon Blanc 2012 – Marlborough (nr 6311) 

Riktigt bra lektion, där man lärde sig massor! Trevligt var också när vi fick reda på att samtliga viner vi provade i kväll hade varit med på 2-betygsproven, de senaste åren. Så det är bara att köpa hem och öva tills det sitter! 😉

Kvällens alla, vita viner.

Kvällens alla, vita viner.

Om C-M Hedin

Nyfiken, empatisk och resultatinriktad kommunikatör med åsikter om mycket!
Det här inlägget postades i Munskänkarna, Viner övrigt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s