#VinTweetupSthlm – vinprovning på Grodan Vinbar

Äntligen har jag samlat mig så mycket att jag kan skriva ner mina intryck från helgens enastående vinprovning. #VinTweetupSthlm är gänget som normalt twittrar om vin på nätet, men som ibland även träffas IRL. En härlig blandning av vinälskande nördar som egentligen jobbar med helt andra saker (t ex arkeologi och säkerhet) tillsammans med sommelierer, vinimportörer och andra i branschen. Magnus och Anna som har startat #VinTweetupSthlm har en egen blogg. Ni kan förstås även följa dom på twitter

Vinprovningen ägde rum i Restaurang Grodans vinbar på Grev Turegatan i Stockholm. Deras sommelier, Adam Wirdal, är en mycket kunnig och engagerad provningsledare som hade valt ut vinerna med omsorg. Temat var ”det oväntade”.

Vin nr 1. Ljust gul och kristallklart. Doft av gula plommon och kanske svamp. I smaken fanns en frisk syra  men också en lätt oxidation. Kan det verkligen vara S.B. ? Jag känner ju varken gräs, nässlor, krusbär eller någon av de andra markörerna. Kanske Bordeaux?

Facit: Touraine Sauvignon 2010, Loire, Frankrike. Alltså inte övre Loire, utan strax nedanför, vilket kanske förklarar en del.

Vin nr 2. Ljusgul. Doft av gul frukt som plommon, men även exotiska toner som mango och ananas. Frisk smak med bra fyllighet och lätt fat. Riktigt god Chardonnay! Vi gissade
vilt på olika platser, men missade att det kom från Italien!

Facit: Gini Sorai, Chardonnay,Veneto, IGT, 2007

Vin nr 3. Kraftig gyllengul färg. En stor doft med honung, söt frukt och bränt gummi. Smaken är komplex, med hög syra som balanseras av restsötma. Här finns också petroleum. Tankarna går osökt till Riesling, men varifrån? Vi är flera som gissar på Alsace, men svaret ligger en bit ifrån! Gott var det i alla fall…

Facit: Gunedrloch, Riesling, Auslese, “Drei Sterne” 2000, Rheinhessen.

Vin nr 4. Mörkröd, nästan svart. Doften är syltig, med tydlig vaniljfat, grön paprika. Smaken nyanserad fruktig och kryddig med mörka bär, choklad och tobak. Hög alkoholhalt! Först är vi inne på Cahor (eller Malbec), men fatet lutar åt Iberiska halvön.

Facit: Quinta do Vallado 2008, Douro, Portugal. Den ovanliga druvan heter ”Sousâo”.

Vin nr 5. Mörkröd med lite brunt. Vegetabilisk doft med krydder, örter och gröna toner.
Smaken är sträv! Tanninerna är långt ifrån tämjda, det finns fatkaraktär, men vilken druva? Kan vara allt från Cab. till Tempranillo.  Fel! Det är den ganska okända druvan Petit Verdot som brukar blandas in i Bordeaux-viner, fastän här i spansk förklädnad!

Facit: Marques de Grinon 2005, Spanien. 100% Petit Verdot!

Ungefär här gick min penna sönder och jag kunde inte göra några noteringar… (eller var jag kanske bara för frustrerad att vilja? 😉 ) Så jag räknar bara upp de återstående tre vinerna, varav de två sista var extra ”presenter” från Adam, och fina sådana!

Vin nr 6. Yacochuya 2004 Malbec, Argentina

Vin nr 7. Vigne de L’enfant Jesus 1982, Bourgogne, Frankrike.

Vin nr 8. Chateau D’Issan 1983, Margaux, Bordeaux, Frankrike.

Vill ni läsa noteringar om dessa viner kolla sonens förträffliga blogg:
och vad gäller de två sista vinerna även Magnus Reuterdahls fina vinblogg Aqua Vitae 

8-vigne-de-lenfant-jesus-1982-bourgogne-frankrike

9-chateau-dissan-1983-margaux-bordeaux-frankrike

Annonser

Om C-M Hedin

Nyfiken, empatisk och resultatinriktad kommunikatör med åsikter om mycket!
Det här inlägget postades i Mat och Dryck, Viner övrigt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s