Mat & Vin på Restaurangakademien

top

Efter vinprovningen på Grodans Vinbar med #VinTweetupSthlm åkte vi till hotellet för en liten siesta och klädbyte. Malou´s födelsedagsmiddag ägde rum på omskrivna krogen ”19 glas Bar & Matsal”.  En kvarterskrog med höga ambitioner både när det gäller mat och vin. Krögaren Peter Bennyson, ser mest ut som en övervintrad HD-hippie, men kan sina grejer! Vi åt fyra rätter och som jag sa till Peter, var det 3 av 4. Tre riktigt bra rätter, men desserten blev en flopp. Kan hända i de bästa familjer… Men vi kommer gärna tillbaka ändå! Känslan för vin var imponerande!

image001

Nu är det finalen på en weekend i njutningens tecken! Söndag morgon åker Malou och jag till Restaurangakademien i Johanneshov. Här skulle vi gå en kurs i Mat & Vin med den legendariske Michel Jamais!  Det blev en trevlig och minnesvärd upplevelse. Först ett par timmars undervisning i hur man bäst passar ihop mat och dryck. Sedan fick vi gå till deras skolkök och laga mat! Vi delades in i grupper om tre personer. Varje grupp fick ett vin och uppdraget att laga en passande rätt till detta! Inga recept, vi fick själva hitta på något utifrån de råvaror som fanns i köket. Rena Mästarkockarna, alltså! 🙂

Malou och jag hade ”turen” att få en Riesling från Mosel (vårt favoritvin). Vid första sniffen kände Malou ”Mango”! Sagt och gjort, vår grupp som förutom oss bestod av en trevlig, ung tjej som jobbade på Nalen, bestämde oss för att göra kyckling! Närmare bestämt blev det en rullad med en sötsur salsa med mango, chile, lime och lite koriander på en bädd av Pak choy (en bladgrönsak som påminner om Mangold) samt champinjoner. Utmaningen var att hitta rätt balans på vinet och salsan, så det blev mycket sippande och smaksättning med salt, lime etc. Kycklingfilén som vi kryddsatte med salvia och parmesan gjordes som rullader som gick långsamt, i en ugn med bara 100 graders värme.

När kycklingen hade kommit till 70 grader, så togs den ut och i sista stund bryntes den på stekbordet för att få en fin yta. Riktigt snygg uppläggning och vi fick mycket beröm av Michel och övriga kamrater i kursen. Vår Riesling smakade perfekt till denna rätt!

Alla fem grupperna lyckades väl och fick ta emot diplom från Michel Jamais!
”Utmärkta kocktalanger” står det på diplomet! Jo, man tackar! 🙂

Vinerna vi kämpade med var:
2010 Chablis 1er Cru Montée de Tonnerre
2010 Riesling Erdener Treppchen Kabinett, Dr Loosen, Mosel (vårt vin!)
2011 Pinot Noir, County Line, Sonoma Coast, Kalifornien
2009 Berardenga Chianti Classico, Fattoria di Felsina, Toscana
2008 Saint-Joseph, E. Guigal, Rhone

Tack Michel för en inspirerande kurs!

Style: "Portrait B&W"

Annonser

Om C-M Hedin

Nyfiken, empatisk och resultatinriktad kommunikatör med åsikter om mycket!
Det här inlägget postades i Mat och Dryck, Viner övrigt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s