2-betygskursen – Lektion 10 – Starkviner

Så var det dags för sista kurstillfället och även den tredje av de orienterande utbildningarna. Det innebär att starka viner inte kommer upp på det praktiska provet, men att det mycket väl kan komma frågor på skrivningen.

Svante Sommer ledde lektionen opch hade dragit till med hela åtta viner, så det var trångt på borden…

Han gick först igenom teorin och berörde speciellt sherry, portvin, madeira och det som kallas VDN – Vin Doux Naturell. Dessa sorter finns bl a i Frankrike, men även Portugal.

Det blev två flighter. Först fyra olika Sherry-sorter. Ganska lätt eftersom både färg, sötma och alkohol avslöjade vilket vin det var.

1. FINO – Tio Pepe
2. MANZANILLA – La Guita
3. AMONTILLADO – Wintry´s
4. OLOROSSO, Cuco

Vad man kan säga om Sherry är att det är sorgligt underskattat. Prisnivån är förmånlig och man kan hitta en lämplig Sherry till såväl soppa som en mäktig chokladdessert.
Men jag tror att man måste lära sig att dricka Sherry (ungefär som Whisky).

Den andra flighten bestod av:

4. MADREIRA – J.H. Goncalves (Baul-druvan, 5 år)
6. PORTVIN LBV – Graham´s
7. MUSCAT VDN – Muscat de Beaumes de Venise. Från södra Rhone
8. MOSCATEL VDN – Moscatel de Setúbal

Mina två favoriter (riktiga sötnosar!):

Muscat moscatel2

Annonser

Om C-M Hedin

Nyfiken, empatisk och resultatinriktad kommunikatör med åsikter om mycket!
Det här inlägget postades i Munskänkarna, Viner övrigt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s