Äntligen färdiga!

Vad jag menar är förstås vinterbeskärningen. Detta är ett av de viktigaste momenten i vinodlingen och samtidigt ett av de mest jobbiga. Vi har ju ”bara” 1000 vinstockar, men var och en tar ca 15-20 minuter att beskära, så visst blir det många timmar när man bara är två. Vädret har ju heller inte varit till vår fördel. Vi kom igång sent och det har stundtals varit alldeles för kallt för att vara ute och beskära.

I vår odlarfilosofi finns att vi är mycket tuffa när det gäller hur mycket som skärs bort. I princip är det 90% som klipps ner i plastsäckar som jag sedan får köra till tippen. Det har blivit ungefär 15 turer med sammanlagt ca 125 säckar!

Beskärningen går heller inte på rutin, utan varje vinstock är en separat utmaning. det är som att lösa ett schackproblem. Vilka grenar skall lämnas, hur kommer det att växa i sommar, vilka skott kan ge bäst skördeuttag, o.s.v. ? Men det är detta som skapar den slutliga kvalitet på vinet. En ”större” vingård kan inte lägga så mycket tid och energi på varje stock, men vi kan och därför har vi lyckats så väl! (Se inlägget om Sjömagasinet!)

Men nu idag är det äntligen klart! 🙂 Nu skall det firas med bubbel och lite gott att äta i kväll! Sedan kommer nya utmaningar i vingården lägre fram på säsongen.

Beskuren Solaris

Visserligen, en gammal bild, men ungefär så här ser det ut när vinstocken är beskuren som dubbel Gyot.

 

 

 

 

 

 

Annonser

Om C-M Hedin

Nyfiken, empatisk och resultatinriktad kommunikatör med åsikter om mycket!
Det här inlägget postades i Vinodling. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s