Kalifornien hos Munskänkarna!

Så var det åter en specialprovning hos Munskänkarna i Helsingborg. Jag uppskattar speciellt dessa provningar utan mat, men med väldigt duktiga handledare. I dag var det Håkan Petersson som lärde oss om viner från Kalifornien. Håkan är en riktigt vass föreläsare. Med i bagaget har han 2- och 3-betygsutbildning  inom Munskänkarna, f d vinimportör, somelierutbildning på Restaurangakademin samt författare till tre böcker om vin.

Håkans provning bestod av en Chardonnay och fem röda viner. Föreläsningen var mycket intressant och lärorik. Provningen likaså, som var halvblind. Jag satte faktiskt alla vinerna och kände mig förstås nöjd efteråt! Som vanligt plastade Malou och jag in det var kvar i glasen (jag spottade) och hade ännu en provning hemma. Mycket nyttigt och kul!

Här är vinerna: 

# 1. West Chardonnay (83812), 2007, 129:- 

Gyllengul färg. Frisk doft av gula äpplen, lite citrus, tropisk frukt och en del smörkola.
I smaken kom också tropiken fram (mango?). 14% gjorde att vinet kändes i halsen…
Visst, inte så über-smörigt som många andra US Chard, men det fanns där.
Inte min favorit i denna provning. Vingårdens ägare är svensk, mer om det senare!

#2 Calera Pinot Noir (87282), 2010, 219:-

Den första pinot från Central Coast. Mycket jordgubbe i doften och även i smaken.
Malou kallade det för ”uppspritad jordgubbssaft”, jag skulle vilja säga ”Strawberry Shot”!
Förklaringen går att läsa på etiketten… 14,5%. Inte dum , men det skulle komma bättre…

#3 Sea Smoke Pinot Noir (82058), 2010, 549:- (!) 

Vilken Pinot! Jordgubbar (eller möjligen hallon) med grädde… blåbär fanns också, liksom rökighet samt lite fina tanniner.  Kommer från Santa Rita Hills i Santa Barbara.  Alla druvor har handsorterats och stjälkarna har sorterats bort för hand. Vinet har vilat i 16 månader på 65 % ny fransk ek. Verkligen maffigt och mångas favorit, men är det verkligen värt 549 spänn!? En Bourgogne med samma kvalitet hade dock kostat betydligt mer!

#4 Earthquake Zinfandel (71928), 2010, 250:- 

Riktigt bra Zin! Massor av kryddor, tobak och annat fat; björnbär, körsbär men framförallt sticker en av markörerna för Zinfandel ut, nämligen katrinplommon! I doften är det som kompott, men i munnen mer som den torkade varianten.  Detta vin kommer från Central Valley, men från Lodi, som är en av de få riktigt bra  platserna för kvalitetsvin i denna region. Namnet? Jo, vinet är mörkt, intensivt och med en alkoholhalt på hela 16 %!

#5 West Cabernet Sauvignon Reserve (75076), 2006, 289:- 

Katarina och Bengt på West Wines

Katarina och Bengt på West Wines

Tät, brunröd  och med mycket Bordeaux-karaktär. Stall och ladugård, ceder, frukt och i smaken kommer svarta vinbär, som dock försvann i slutet av provningen! ”Bara” 14 % , men känns lite stickig, kanske är det vinbären… Inte riktigt i min smak. Vingården, som ligger i Sonoma County,  ägs av det svensk-amerikanska paret Katarina Bonde and Bengt Åkerlind. Deras vin serverades på Nobelfesten 2010. Kolla även deras hemsida.

#6 Ojai Predidio Syrah (91277), 2007, 379:-

ojaiProvningens höjdare tycker jag! Mörkröd, tät färg. Sedan chark, peppar och mörka bär som direkt för tankarna till Hermitage i Rhone.  Upplevelsen kan sammanfattas med orden ”Mycket av allt”! Att vinet håller 14,5 % tänker man knappt på. Min favorit, men det kräver förstås rejäl och smakrik mat för att inte ta över helt! Kan säkert också lagras en hel del år…

Under provningen så fick vi klart för oss varför viner från Kalifornien är så bra!
Frankrike är det oftast bara viner från vissa år som blir succé. Andra blir mer eller mindre mediokra. I Kalifornien är det nästan samma förutsättningar år efter år. Det betyder att det är vinmakarens jobb som får allt större betydelse. Det speciella klimatet spelar också en stor roll. Kalla strömmar utanför kusten skapar kall luft som möter den heta luften inne i landet. Detta ger en sval dimma som skapar idealiska förutsättningar för vinodling.      

P.S. Håkan Peterssons tre böcker kan köpas på bl a Bokus. En handlar just om vinlandet Kalifornien, en annan är en mycket bra bok om vinprovningsmetodik. Den tredje är en svidande vidräkning med vårt svenska alkoholmonopol! Läs mer på Håkans hemsida www.longdrive.se.

 

Annonser

Om C-M Hedin

Nyfiken, empatisk och resultatinriktad kommunikatör med åsikter om mycket!
Det här inlägget postades i Munskänkarna. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s