Intervitis 2013

 

RZ_IVIF2013_Banner468x60_d

 

 

Malou och jag har precis kommit hem från Europas största fackmässa för vin- och fruktodling i Stuttgart. Vi har varit på denna mässa två gånger tidigare, men i år känns det som vi fick extra mycket inspiration och bra leverantörskontakter. Det är en stor mässa; 570 utställare från 24 länder delade på nästan 60 000 kvm yta, fördelat på fem hallar. Antalet fackbesökare uppskattades till 37 000. Vad kunde man då se på denna mässa? De olika hallarna innehöll:

1. Odling och skörd.
Mest enormt stora traktorer, skördemaskiner och andra redskap som vi storögda tittade på. Uppbindningsteknik, växtskydd och metoder för ekologisk odling visades förstås också.

2. Bearbetning och processstyrning.
Allt för vineriet. Avstjälkning och pressar (speciellt bandpressar verkar vara en stor sak), jästankar förstås i alla möjliga storlekar, mät- och analyssystem (de flesta lite för dyra för oss, tyvärr), destilleringsteknik etc.

3. Förpackningsteknik.
Flaskor i massor, tänk så många snygga varianter det finns! Rengöring, påfyllning och förslutning. Vi var mest intresserade av korkar i bra kvalitet och små, billiga etiketteringsmaskiner. Fick en del bra kontakter.

4. Marknadsföring och organisation.
Här fanns högskolor representerade med sina utbildningar inom oenlogi och vinodling.
Men också t ex arkitekter som specialiserat sig på att bygga vinkällare och serverings-lokaler. I denna hall, där vi tillbringade mest tid, var det också ett  mycket intressanta vinprovningar. Se separata blogg inlägg om detta!

Ont i fötterna, trötta men mycket belåtna efter två dagars mässbesök. Synd att inte fler svenska vinodlare tar chansen att lära sig mer genom att resa hit. Vi har t ex inte hört om några andra från Föreningen Svenska Vinodlare som varit med…

Här är lite bilder från mässan:

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

 

Om C-M Hedin

Nyfiken, empatisk och resultatinriktad kommunikatör med åsikter om mycket!
Det här inlägget postades i Viner övrigt, Vinodling. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s