Vinprovning med 300 viner!

 

Största behållningen av Intervitis – mässan för vinodlare i Stuttgart var nog provningarna. Man hade bland annat  en workshop tillsammans med de femton största forskningsanstalterna i Tyskland; t ex Geisenheim University, Staatliches Weinbauinstitut Freiburg och försöksenheter i Bern-Kastel, Oppenheim och  Breisach. Ingen tvekan om att vin och vinodling är seriös vetenskap.

Denna workshop, som pågick under hela mässan, tog upp 16 olika frågeställningar och man kunde prova och jämföra viner utifrån dessa olika förutsättningar. Samma vin hade
t ex fått jäsa vid olika temperaturer.  Totalt var det 300 (!) olika viner som ställdes mot varandra. Några exempel:

  • Jäsning i ståltank, jämfört med ekfat och t o m en amfora.
  • Kallmaceration vid olika temperaturer och olika lång tid.
  • Druvor från samma skörd som får jäsa vid olika temperaturer.
  • Skillnaden mellan olika jäststammar, eller mellan spontanjäsning och odlad jäst.
  • Hur olika beskärningar och uppbindning påverkar vinet.
  • Biodynamisk (ekologisk) odling vs konventionell odling
  • Medveten oxidering av musten.
  • Olika slags förslutning; naturkork, skruvkork, plastkork. Samma vin förstås!
  • Gamla och unga vinstockar, Är det någon skillnad?
  • Om vinraderna är placerade i nord eller sydsidan av vingården.

Något som man lade stor vikt vid var faktiska eller förväntade klimatförändringar. Tydligen upplever man även i Tyskland problem med att alkoholhalten blir för hög
i deras vita viner och söker metoder att sänka alkoholen på olika sätt.

Mycket, mycket intressant! Vi fick ett tjockt kompendium med alla 300 vinerna analyserade och kommenterade. Sedan var det upp till oss själva att anteckna våra upplevelser! Vi provade förstås inte alla viner (de flesta rödvinerna, lämnade vi)
och givetvis ”spottade” vi hela tiden, precis som de flesta andra som gick runt och provade.

Jämsides med den här stora vetenskapliga provsmakningen, fanns en provning med viner från druvor som tagits fram för att vara resistenta mot svampangrepp, s k PIWI. Bland dessa hittade vi vår egen druva Solaris. Intressant att jämföra smaken på de tyska Solaris-vinerna och vårt  vin. Det var stor skillnad och vårt vin smakade faktiskt bäst! 😉
Vår slutsats av detta är att det naturligtvis handlar om terroir, arbetet i vingården och hur man behandlar druvorna efter skörd. Men också vilken jäst man använder!

 

Annonser

Om C-M Hedin

Nyfiken, empatisk och resultatinriktad kommunikatör med åsikter om mycket!
Det här inlägget postades i Resor, Viner övrigt, Vinodling. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s