Pressresa till Serbien med svensk touch

Nyss hemkommen från en fantastisk studieresa till Serbien med svenska journalister.
Det var den bästa FAM-trip, jag har arrangerat hittills. Tio stycken mycket engagerade och trevliga representanter för media, följde med på resan. De fick uppleva mycket!
Här är ett axplock:

• Världens största ortodoxa kyrkobyggnad, St Sava. • Fästningen Kalemegdan.
Belgrad har blivit förstört 40 gånger under historien och byggt upp igen. • Nikola Tesla museet, roligt, intressant och interaktivt! • TV-tornet i Belgrad som föll till marken vid NATO-bombningarna 1999, men som byggdes upp igen i en exakt kopia. • Kungliga slotten, där vi fick hälsa på HKH Kronprins Alexander med fru Catherine. De vill gärna att Serbien skall bli en konstitutionell monarki som Sverige, men det lär nog dröja. • Utflykt till nationalparken Fruska Gora i norra Serbien. Här besökte vi ett kloster från 1500-talet. • Besök på ett bi- och honungsmuseum (!). Mycket intressant.
Man har också 5 hektar vinodling, så det blev även en trevlig lunch med provning av gårdens viner. Novi Sad, Serbiens näst största stad, med befästningen Petrovaradin där den stora EXIT-festivalen anordnas varje år. • Josip Broz Tiot Memorial Center, ett fascinerande monument över denne självständige, kommunistiske diktator som styrde i 35 år! • Utflykt till Oplenac och det imponerande mausoleet där den kungliga familjen Karadjordjevic vilar. • I anslutning härtill vinprovningar. • Besök på ett av Serbiens mest lyxiga SPA-anläggningar, Hotel Izvor.

Till detta skall läggas alla fantastiska måltider, t ex Cross Kitchen Italien/Serbien på Lorenzo & Kakalamba samt Salas 137 på en bondgård i Vojvodina. Sedan får vi inte glömma Belgrads berömda nöjesliv, som vi fick uppleva på olika sätt allt ifrån den rustika restaurangen Reka till diskotek på flodbåtar i Sava och Donau.

En av de mest annorlunda inslagen var att få fira Sveriges nationaldag i Belgrad. Det var den svenska ambassaden som ställde till med stort Garden Party. Vi var 1000 speciellt inbjudna gäster. En ungdomskör från Göteborg sjöng sommarvisor, Carl Bildt var med på video-länk och det vimlade av svenska företag som sponsrade tillställningen. Riktigt exotiskt att på denna plats få äta svenska (danska?) köttbullar och prinskorv samt dricka absolut vodka!

Puuh! Undra på att journalisterna  var fullproppade av intryck. I mitt uppdrag ingick att komma med förslag till program under resan, men mest jobb hade jag med att pussla ihop alla flygresor från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Resultatet blir förhoppningsvis många trevliga artiklar om Serbien i svenska resetidningar och magasin.

Min hemresa skedde redan på lördag morgon. 04:00 blev jag hämtad på hotellet. Taxin höll på att inte komma fram, för det hade varit studentbal där under natten och festen pågick fortfarande! Dessa Serber vet hur man har roligt, men trots den sena timmen, så såg jag ingen av ungdomarna som var märkbart berusade!

Tillslut ett av flera positiva omdömen jag fick på mailen efteråt från mina ”gäster”:

”Vilken stad! Vilka människor, värme och energi! Vi lämnar med sorg i hjärtat. Men gläder oss åt att det här kommer att bli bra material i text och bild.”

Annonser

Om C-M Hedin

Nyfiken, empatisk och resultatinriktad kommunikatör med åsikter om mycket!
Det här inlägget postades i Serbien. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s