Grillhelg

Lite extra rosmarin var det enda vi tillsatte.

Lite extra rosmarin var det enda vi tillsatte.

I helgen har grillen fått jobba. Ett resultat efter en inköpsrunda med sonen till Kullalamm och Brunnby Boställe. Lördagens ”enkla” lunch blev sålunda lammburgare med färskpotatissallad. Lite Halloumi-ost åkte med på grillen av bara farten… 😉

Mycket smarrigt, burgarna var perfekt kryddade från början. Den matlagnings-glade sonen lärde mig knepet att göra ett hål i mitten på varje biff, så att värmen fördelade sig jämnare.

Vinet blev en enkel, men välgjord cab från Chile – Gato Negro. Lagom till lunch…

Till söndagsmiddag bytte vi till fläskkarré ifrån Brunnby Boställes frigående grisar. Även denna var redan BBQ-marinerad. Man får göra det lätt för sig ibland, nu på sommaren. Ungstekta grönsaker var ett gott komplement, med bl a gulbetor, rödlök och paprika.

Lamm blev det även i går, fast nu som stek. Jag ville få en grekisk touche och marinerade köttet länge med lök, vitlök, citron, färsk rosmarin och förstås olivolja. Ibland är nästan tillbehören viktigare än grillköttet. Som nu när jag tillagade en av mina absoluta favoriter –  Domates Yemistes me Rizi (Ugnstekta, risfyllda tomater). Recept nedan!

Som ett vackert och smakfullt tillbehör hade jag också små snackpaprikor fyllda med chevré-creme.

Vinet blev en 2008 Sartori di Verona Ripasso della Valpolicella Superiore, som tyvärr hade börjat tappa lite av sin spänst.

Domates
(Receptet är från ”All världens maträtter” – Mellersta Österns Kök*)

Ingredienser (6 pers)

3 dl vatten
1,5 dl långkornigt ris
6 fasta, mogna bifftomater
2 tsk salt
6 msk olivolja
1,5 dl finhackad lök
1,5 dl tomatpuré
1,5 dl finhackad slätbladig persilja
2 msk fint skuren färsk mynta eller 1 msk torkad
1 kryddmått oregano
2 msk fint hackad vitlök
Nymalen svartpeppar.

Koka riset i 8 minuter, låt rinna av och ställ åt sidan.
Skär av ett lock på tomaterna, gräv ut innanmätet och hacka det, släng alla kärnor.
Strö salt inuti tomaterna, vänd upp och ner på hushållspapper att rinna av.

Värm ugnen till 175 grader. Gör fyllningen; stek löken, rör i riset, tomatinnanmätet, 1 dl av tomatpurén, vitlök mynta, oregano och persilja. krydda med lite salt och peppar. Koka tills det mesta av vätskan har avdunstat.

Fyll tomaterna med ris/tomatröran och sätt i en ugnsfast form. Täck varje tomat med sig eget lock. Rör ut resten av tomatpurén med lite vatten och häll runt om i formen. In i ugnen i 20 minuter, ös lite då och då…

Serveras ljumma som tillbehör till grillköttet eller som en egen, liten rätt.

IMG_1741* All världens maträtter utkom 1970 på Bonniers översatt efter det amerikanska originalet. Serien bestod av vackert formgivna böcker med resereportage från olika länder och deras kulinariska tradition. Därtill en spiralbunden receptsamling med två innehållsförteckningar där man kan söka maträtterna på både svenska och originalspråket!

Jag har i min samling: Ryssland, Italien, Spanien/Portugal, Sydamerika, Karibien och Mellersta Östern. Dessa böcker tillhör mina absoluta favoriter i bokhyllan trots sin ålder.

Annonser

Om C-M Hedin

Nyfiken, empatisk och resultatinriktad kommunikatör med åsikter om mycket!
Det här inlägget postades i Mat och Dryck. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s