Mitt Kök – Sverigeresan. Vilken Matupplevelse!

logo

Ett stort och intressant, kulinariskt samarbetsprojekt har precis avslutats. Tidningen Expressen, TV4, Visit Sweden och lokala turistorganisationer sätter fokus på svensk närproducerad mat och dryck. Projektet har bl a bestått i ”Sverigeresan” där man rest till olika delar av vårt avlånga land och lagat till lokala specialiteter. Programmet har visats i TV4´s  Nyhetsmorgon. På kvällarna har man sedan slagit upp en ambulerande matbar och serverat ortens befolkning gastronomiska upplevelser av klass.

Vi på Villa Mathilda fick förra året  leverera vårt vin till Sverigeresans i såväl Visby som Härnösand. Det uppskattades mycket, faktum är att just vår Solaris tydligen ansågs som det årets bästa svenska vin! 🙂 Förra året var också C-M med i TV och pratade svensk vinodling tillsammans med Annette från Arilds Vingård.

Två av eldsjälarna bakom Sverigeresan; Jens och Tommy.

Två av eldsjälarna bakom Sverigeresan: Jens Dolk och Tommy Myllymäki.

Nåväl, i år nådde man nya höjder med Sverigeresan. Det kulinariska teamet leddes av dryckesexperten Jens Dolk samt Kockarna Tommy Myllymäki och Lisa Lemke. Till sin hjälp i Matbaren hade man delar av Juniorkocklandslaget, bl a dess lagkapten Pi Le och Robert Sandberg som lånats från världskända Restaurangen Noma i Köpenhamn.

Detta trevliga gäng var hemma hos oss på Villa Mathilda för en vecka sedan och nu var det dags för mig och Malou att pröva på deras matlagningskonst i Helsingborg.

Man hade byggt upp Sverigeresans Matbar vid Henrik Dunkers Plats och samtidigt pågick Helsingborgs-festivalen för fullt i stan. Mycket folk, alltså och stökigt när vi gick från Knutpunkten till Dunkers. Jag slogs av den mänskliga förnedringen i festivalen där oset från Langos blandades med våldsam hög musik, trängsel, berusade personer (klockan var bara sju på kvällen) och den sedvanliga kommersen av krimskrams. Kontrasten var total när vi blev välkomnade av Matbarens underbara personal, fick våra platser och en välkomstdrink.

Kalla, goda drinkar med långväga is!

Kalla, goda drinkar med långväga is!

Redan här sattes ribban högt, för i glasen flöt stora isbitar gjorda av vatten från Torne Älv (!). Isen kom alltså från ICE hotellet i Jukkasjärvi! Drinkarna var mycket goda, men saknade alkohol, läs mer om detta på mitt andra blogginlägg!

Därefter fick vi oss serverat ett urval av de ca 16 rätter som det duktiga teamet hade skapat i köket.

______________________________________________________________

Vi började med något riktigt spännande:

Blodplätt på renblod från Svantes Vilt i Kalix. Picklad lök och syrad grädde samt ett rejält ägg av Kalixlöjrom.

Blodplätt med renblod, mycket godare än det låter!

Blodplätt med renblod, mycket godare än det låter!

Jag var mycket tveksam till blodplätten, med oj vad läckert det var! Minst lika gott som blini. Löjrommen serverades på ett isblock! Till detta drack vi en öl, en välsmakande IPA från Sthlm Brewing co.

______________________________________________________________

Sedan kom i rask följd:

Rökt sik med Gulbetor, ägg Royal, sikrom samt rökt sikmajonäs.

Rökt sik med gulbetor från Höganäs

Rökt sik med gulbetor

Här fick vi också en liten vinprovning i form av fyra svenska viner. Tre 100% Solaris och en cuvée på Orion, Merzling och Solaris. Bäst tyckte vi om Åhus Solaris 2011, men även Wannborgas cuvée var riktigt god. Fiskanrättningen var sagolikt läcker!

______________________________________________________________

Miniostburgare på långkokt karré från Grevbäcks Prästgård i Hjo.

Två spännande microbryggerier

Två spännande microbryggerier

hamburgare

Hamburgare på karré och kalvkorv med mos

I sanning glada grisar hade gett sina liv för denna rätt, som jag utropar till kvällens  godaste. Det blev därtill en liten ölprovning där Saison Mademoisell, från det lilla microbryggeriet i Östersund Jemtehed & Brande, stack ut med sin kryddning av ingefära och koriander. Inte speciellt bra till denna rätt, men antagligen fantastiskt till asiatisk mat.

Mycket bättre var Easy street Lager från Söder i Stockholm. Gud vad kul det är med alla små bryggerier som växer upp runt om i landet!

Kalvkorv med potatismos och senapsmajonäs.
Detta hamnade på Malou´s tallrik tillsammans med ett glas rött vin som visade sig vara  Merlot 2008 från Blaxsta Vingård i Sörmland. Korven var också mycket smakfull och nu måste jag ta tillbaka mitt påstående om att det inte finns några njutbara, röda svenska viner. Detta var riktigt gott och jag drack samma vin även till min sista rätt! Blaxsta imponerande också eftersom denna Merlot inte har jäst på fat utan bara på ståltank.

Grillad Njurtapp med rökt lök  och gotländsk ramslöksmajonäs.

Njurtapp eller Butchers Sterak

Njurtapp eller Butchers Steak


Vacker, spännande och gott!! Njurtapp eller slaktarbiff heter på engelska hanger steak eller butcher’s steak och anses vara en av de mest välsmakande delarna på djuret (den som slaktaren själv brukade behålla).

 

______________________________________________________________

Bakad Röding från Jämtland, variation av ärtor, grillad sallad, brynt smör samt en bit Duro från Oviken (Fårost som påminner om Manchego)
Nu började Malou bli ganska mätt men detta gick också ner tillsammans med lite Solaris från Åhus.

==============================================================

Nu hade tiden hunnit rinna iväg och vi var tyvärr tvungna att passa en buss hem till Arild.
Därför fick vi hoppa över efterrätterna och bara avsluta med några ostbitar.

En trevlig kväll med kreativ och genomtänkt tillagning av svenska, närproducerade livsmedel. Personalen var underbar! Speciellt vill jag lyfta fram alla de ambitiösa och trevliga ungdomarna i teamet. Ni är gôrgoa! (för att prata Götebosska…)

Stort tack och lycka till!

En del av det duktiga teamet Mitt Kök / Sverigeresan

En del av det duktiga teamet Mitt Kök / Sverigeresan

 

Pi Le är lagkapten för Sveriges Juniorkocklandslag.

Robert Sandberg jobbar i vanliga fall på Noma i Köpenhamn.
Martin Thelin skötte om oss suveränt hela kvällen, toppenkille!

Följ gänget på twitter och Instagram med taggarna #sverigeresan #mittkök, #tryswedish och förstås #villamathilda 🙂

Annonser

Om C-M Hedin

Nyfiken, empatisk och resultatinriktad kommunikatör med åsikter om mycket!
Det här inlägget postades i Mat och Dryck och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s