Skäms! – Helsingborg Stad

I samband med den stora satsningen på kulinarisk turism, Mitt Kök / Sverigeresan, sattes en ambulerande restaurang upp på de platser man besökte. Här kunde folk få beställa underbara små rätter från olika delar av vårt avlånga land. Delar av Sveriges juniorkocklandslag lagade maten och en av landets främsta dryckesexperter ledde teamet. Självklart så ville man att gästerna också skulle  dricka lokalproducerat; svenska viner, öl från svenska mikrobryggerier och även  destillerade drycker som drinkar, snaps, gin och olika slags avec. Dryckesmenyn var imponerande,  kul att se hur många duktiga producenter vi har runt om i landet.

Det var inte mycket som Helsingborgarna fick prova, tack vare trångsynta alkoholtjänstemän!

Det var inte mycket som Helsingborgarna fick prova, tack vare trångsynta alkoholtjänstemän!

Att servera dessa drycker gick jättebra på alla andra platser i Sverige; Stockholm, Östersund, Göteborg, Falkenberg. Men i Helsingborg blev det stopp! Stadens alkohollagstiftning stipulerar nämligen att tillfälliga serveringstillstånd enbart får gälla vin och öl, inte sprit.

Nu kan man ju tycka att kommunens alkoholhandläggare skulle kunna vara lite smidiga och ge Sverigeresan ett undantag. Det handlar trots allt inte om att sitta och fyllna till på dessa ganska dyra droppar (minst 20 kr/cl) utan om att få smaka på vad en helt ny näring i Sverige kan åstadkomma.

Men det blev nej och åter nej, inga undantag här inte. Samtidigt så pågick den gräsliga  Helsingborgsfestivalen utanför och här flödade alkoholen vill jag lova!

Svensk alkoholpolitik är åt skogen! Vad hjälper det att politiker från alla läger, pratar sig varma om stöd till lokala företag, satsning på turismen, det nya Matlandet Sverige o s v, när de inte kan ge sina tjänstemän vettiga riktlinjer.

Jag har förstått att det faktiskt var Helsingborg och dess turistorganisationer som bett projektteamet för Sverigeresan att förlägga sista etappen på resan just här. För att göra så mycket reklam som möjligt för regionen. Så skämmer man ut sig på detta vis! Det är ynkligt…

Annonser

Om C-M Hedin

Nyfiken, empatisk och resultatinriktad kommunikatör med åsikter om mycket!
Det här inlägget postades i Mat och Dryck, Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s