Munskänkarna 3 betyg – Pass #2 – Alsace och Tyskland

 

Hela 14 viner provade vi!

Hela 14 viner provade vi!

Andra avsnittet av Munskänkarnas 3-betygskurs behandlade ett av mina favoritområden, nämligen Alsace och Tyskland. Här finns min älsklingsdruva RIESLING, men det är också kul att man i dessa länder kan framställa så många olika slags viner, från mousserande till mycket söta viner.

Det var Torgny Wessman som ledde kursen och han hade skaffat en hel del spännande viner till provningen, många som han har köpt på resor och som inte finns på monopolet.

Det blev totalt inte mindre än 14 viner, som vi denna gång inte provade blint. Gruppen har haft intensiva diskussioner om när man lär sig bäst; öppen eller blind provning. Jag delar nog uppfattningen att man lättare kan analysera och hitta associationer om man vet vad som förväntas. Stressmomentet i en blindprovning kan (ibland) påverka inlärningen negativt.

Till föreläsningen fick vi läska oss med två st mousserande viner. Här märktes det genast klasskillnad. En tysk sekt gjord på riesling från Mosel skummade mycket, men bubblorna försvann snabbt och smaken var inget vidare. Det hade dock bara kostat 3,79 €  på någon stormarknad…  Det andra vinet gillade jag desto mer. Det var Cremant de Alsace för 8 €. En helt annan kvalitet, friskt, smakrikt och med bubblor som levde länge i glaset som en riktig champagne.

klassskillnad

Klassskillnad som märks

2011, Deutscher sekt, Riesling, extra trocken, Mosel-Saar-Ruwer. 3,79 €

N.V. Cremant of Alsace, brut, Blanc de blancs, Alsace. 8 €

 

 

Nåväl, så till den egentliga provningen.

1.  2011, Iphöfer Julius-Echter-Berg Silvaner Spätlese, Franken

Silvaner är lite av Frankens signaturdruva. I grund och botten en rätt neutral druva med en ”fantastisk doft och smak av ingenting”, som någon elak person har uttryckt det. Det här vinet kommer från Weingut Ernst Popp och har växt på ett av Frankens få ”Grand Cru” lägen, Julius-Echte-Berg.   Jag har faktiskt vin från detta berg i källaren, men från den  också utmärkta producenten Hans Wirsching. Vinet har en härlig mineral doft och smak, toner av våta stenar, musselavkok och  lätt rökig jordmån.  I frukten känns päron, söt grape och päron. Inget höjdarvin att dricka utan mat, men tillräckligt för att få 3 av 5 stjärnor. 13 €.

2. 2008, Wegeler Riesling, QbA trocken, Rheingau

Stor doft av honung, mineral och tydlig karaktär av gummi för tankarna direkt till tysk riesling. Hög syra, men bra balans. Lång eftersmak med bl a nötter. Familjen Wegeler har vingårdar i både Mosel och Rheingau. Gillade detta skarpt! 4 stjärnor. 8 €.

3. 2011, Laurentiuslay, spätlese, Riesling, Mosel

Liten, diskret doft av honung, blommor, citrus. Syran är elegant och balanserad med en
förfinad blommighet även i smaken. Sådana här viner är det som gör att jag gillar Mosel, så mycket! 4 stjärnor, absolut! 12 €.

4. 2010, Grand Cru Wineck Schlossberg. Riesling, sec, Alsace

Lätt kryddig doft, känner svamp, blomsteräng, honung och lite jord. I smaken, bland annat plommon, medelhög syra och lite eldighet   Toppenvin från en av de bästa GC-gårdarna i Alsace. Samma producent för övrigt som hade gjort den utmärkta Cremant
vi inledde med, nämligen Paul Spannagel, Katzenthal, Alsace. 13 €.

5. 2011, Muscat tradition, sec, Alsace

Stor och lite påträngande doft av kryddig parfym, men också honung och nötter. Låg syra, snabbt avslut. Inget att dricka som det är. Tydligen är Muscat från Alsace perfekt till sparris (men jag har ju annars Riesling som min favorit).  Sämst av vinerna från Paul Spannagel! Bara 2 stjärnor. 7 €.

6. 2011, Gewürztraminer, Alsace

Varning för denna...

Varning för denna…

Dagens bottenapp. En stickig, doft med aceton (tandläkare?), mysk, gammal tantparfym och kompost kom i min näsa. Inget trevligt… Är den måhända defekt? Nej svarar, de som provat samma vin tidigare. Det skall smaka så! OK, då kan ni behålla det… 1 stjärna (med tvekan). 8,50 €.

 

 

 

 

7. 2010, Grand Cru Kaefferkopf Pinot Gris, demi-sec, Alsace

Härligt gyllengul. Aromatisk doft med äpple, tropisk frukt och honung. Sötman (demi-sec) balanseras av en pigg syra. Återigen är det Paul Spannagel i Katzenhal som står bakom detta utmärkta vin. 4 klara stjärnor. 15 €.

8. 2011, Martin Müllen Kröver Paradies Riesling Kabinett feinherb, Mosel

Gul färg med lite bubblor(spritzig). Trevlig, insmickrande doft av blommor, mineral och citrus. Rund mjuk smak med bra syra och lång eftersmak. En Riesling i min smak! Martin Müller finns i Traben-Trarbach. Läget är ett av de bästa i detta Bereich (Hähl) med mycket solexponering trots västerläge.
4 stjärnor. Ett fynd för 7,11 €.

9. 2008, Bockenauer Spätburgunder  Trocken, Nahe

Flightens sista vin var rött. En spätburgunder som inte tilltalade mig speciellt. Ljus röd, tunna kanter. Doft av multna löv, jordgubbe och skogshallon. Kryddig, men tunn i smaken och lite syntetisk eftersmak i munnen. Kul ändå att pröva ett vin från Nahe.
1 stjärna men inte hade jag köpt detta för 269 kr på kära Bolaget…

Nästa flight bestod av 3 söta viner:

10. 2009, Ruppertsberger Linsenbusch Riesling Eiswein, Pfalz

Vinet från Pfalz var ljusgul med en lite stickig doft av marsipan, honung och
alltför gamla nötter. Smaken hade lite syntetisk fruktkaramell i sig. Bara 8 %.
Nja, ingen höjdare direkt… 2 stjärnor. 219 kr för 375 ml.

11. 2011, Alten Reben Auslese edelsüss, Riesling, Mosel

Mycket, mycket bättre! Mosel levererar igen. Vackert gyllegul, honungsmelon och en balanserad syra.Smaken är lite ”julig” med både mandelmassa och saffran. Kanske förnimmer vi lite ädelröta också. Bästa söta i denna provning. 4 stjärnor.
15 € för 500 ml. Prisvärt!

12. 2007, Iphöfer Julius-Echter-Berg Silvaner Trockenbeerenauslese, Franken

Så är vi tillbaka på det berömda berget i Franken. Återigen är det silvaner som är druvan och här serveras den i en söt, liten Bocksbeutel. Alkoholen är blygsamma 7.0 %, totalsyra 12.4 g/lit och restsockret är hela 316 gr/lit.
Vacker bärnstensfärgad och man känner genast knäck och botrytis, men även torkade russin och katrinplommon. Nästan lika bra som Auslesen, men till ett helt annat pris!
Av mig får den 3 (snudd på 4) stjärnor. Pris: 38 €  för 375 ml.

Slutsats efter detta pass: Alsace och Tyskland förblir mina favoritområden, inte minst Mosel. Jag ser verkligen fram emot min resa till Zell om några veckor, när jag och sonen Christian skall vara med på Mosel-Riesling Grand Prix och prova de bästa vinerna från förra året.

Nu gäller det att läsa teorin, så att man placera alla (nåja) Grand Cru lägen i Alsace,  räkna upp namnen på de mest kända producenterna i Rheingau och inte minst kunna förklara de krångliga tyska vinlagarna!

Om C-M Hedin

Nyfiken, empatisk och resultatinriktad kommunikatör med åsikter om mycket!
Det här inlägget postades i Munskänkarna, Viner övrigt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s