Om druvans uppväxt

Så här fina ser redan årets Solaris ut.

Uppväxten för en liten druva kan vara tuff!

Måste bara dela med mig av denna underbara beskrivning av druvans uppväxt och mognad. Detta skall jag använda mig av i fortsättningen när man skall försöka förklara om syror och annat för besökare på vingården.

När druvan är liten och under uppväxt gör mammaplantan allt för att skydda den från att bli uppäten eller skadad av regn, sol, hagel, kyla och annat elände och förser den därför med bistra syror och tusentals ingredienser till skydd. Många av ämnena blir med tiden härliga smakämnen, ju fler svårigheter desto fler ämnen produceras i druvan och desto mer komplex smak. Men, så kommer druvan i puberteten och strax därefter vill den föröka sig och då ändras inställningen totalt. Då önskar den sig inte något bättre än att bli uppäten. Den osmakliga stärkelsen förvandlas till socker, som alla fåglar, harar, människor m.fl. tycker om, och bistra syror etc. dras tillbaka in i växten. Människor, till skillnad från de flesta djur, tycker om både syror och socker. Då gäller det att plocka druvan när sockret är som högst men innan syran försvinner. Alla vet ju hur trist ett alltför moget äpple eller plommon är.

Texten kommer från Mats Ruhne på Terreno, den svenska vingården i Toscana.

Hela texten finns här.

Kolla gärna vingårdens fina hemsida och be att få deras nyhetsbrev. Alltid lika roligt att läsa om framgångsrika svenskar utomlands!

terreno

Om C-M Hedin

Nyfiken, empatisk och resultatinriktad kommunikatör med åsikter om mycket!
Det här inlägget postades i Mat och Dryck, Viner övrigt, Vinodling. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s