Systembolaget i klistret (igen)

vin_tillsateser

Det är inte lätt att heta Magdalena Gerger eller vara ”systemkramare” idag. Skandalerna avlöser varandra
och den självgodhet och ström av propagandalögner som kommer från monopolet håller på att slå tillbaka med full kraft. Det senaste dråpslaget mot Systembolaget kom i TV4 i går kväll. Tyvärr skapade programmet också nya fördomar om vintillverkning hos vanliga konsumenter.

Gårdagskvällens ”avslöjande” i TV4´s Kalla Fakta var riktigt usel journalistik. Bl a lät man helt okritiskt en av ”Storbritanniens ledande vinexperter”, Malcolm Gluck, komma med kategoriska påståenden. Denne man har i många år tjänat pengar på skandalböcker om vinindustrin, men är också mycket ifrågasatt.

Men detta var inte de enda bristerna i programmet;

– Man räknar upp en lista på 60-talet tillsatser i vin som är godkända enligt EU´s regler.
Men detta innebär ju inte att de verkligen förekommer! Listas rullades förbi så snabbt så att man inte skulle kunna hinna se vilka ämnen det handlade om. Då hade man nämligen sett att flertalet är helt naturliga ämnen som  förekommer i naturen eller i druvorna från början. Svaveldioxid är ju bara ett exempel (och detta ämne måste anges på etiketten).

– Man hängde framförallt upp sig på rester av bekämpningsmedel och jämförde de mycket låga halterna som hittats i några viner, med gränsvärdet för vatten! Om det nu inte finns gränsvärden för vin, varför inte då jämföra med andra livsmedel och jordbruks-produkter, som t ex ätdruvor, frukter/bär, grönsaker eller varför inte fruktjuicer? Varför vatten! EU´s gränsvärde för pesticider i druvor är 1 mg/kg. De fyra vinerna som TV4 hängde ut hade mellan 0,013 mg/kg och 0,055 mg/kg.

– Man lyfte fram användning av industriell jäst som ”manipulation” och något mycket negativt. När sanningen är att en hel del viner faktiskt görs med naturjäst, men att de flesta föredrar odlad jäst eftersom jäsningsprocessen då går att kontrollera mycket bättre.

– Det som retar mig mest är att man drar alla vinproducenter över en kam. Den lilla vinbonden som odlar ekologiskt, så gott det går, hamnar i samma fack som de enormt stora, globala vinföretagen som det svenska Systembolaget så gärna köper ifrån.

Och då kommer vi till det positiva med Kalla Faktas granskning. Det visar återigen att Monopolet inte bryr sig ett dugg om varken kvalitet eller folkhälsa. De förtjänar all smisk de får, tack vare sina polisanmälningar och självgoda utspel. Kan dessutom programmet lära svenska folket att kvalitet kostar och få dem att sluta köpa det billigaste vinet, så är mycket vunnit.

Systembolaget:

 • Säljer mest billiga lådviner, med tveksamma tillsatser och alltför hög halt av svavel.
 • Ställer orimliga krav på mindre vingårdar och bestämmer samtidigt hur vinet de köper från de stora producenterna skall smaka, innehålla och vad det får lov att kosta.
 • Säljer bulkviner som tappas på box i Simrishamn, men sedan marknadsförs som genuint ”äkta” vin, t ex från en Italiensk vingård. Importören Oenoforos står för mer än 10 % av Systembolagets försäljning, bl a några av storsäljarna på lådvin. Läs mer här!
 • Har börjat med hemleveranser av sina billiga viner och starka spritsorter. Men anser att näthandel med dyra kvalitetsviner eller gårdsförsäljning av svenska viner skulle äventyra folkhälsan…
sämsta-vinerna

Kändisviner som inte förtjänar respekt!

 • Slår ner på öletiketter som som visar människor som arbetar eller idrottar, men samtidigt släpper fram allt fler s k ”kändisviner” av tveksam kvalitet och lådvin utformad som en damväska. Vad är det om inte dubbelmoral?
 • Far med grav osanning, när man påstår att Systembolaget har ett brett utbud av kvalitetsviner. Detta är belagt i debatten ett flertal gånger.

Ett sådant företag förtjänar inte någon som helst respekt! Lägg ner…

Om C-M Hedin

Nyfiken, empatisk och resultatinriktad kommunikatör med åsikter om mycket!
Det här inlägget postades i Politik, Viner övrigt. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Systembolaget i klistret (igen)

 1. Anders Öhman skriver:

  Det är inte Systembolaget som ”packar om bulkviner i Simrishamn, blandar och trixar och försöker sedan få det att verka som ett genuint ”äkta” vin, t ex från en Italiensk vingård.”
  Det är importören Oenoforos.
  Rätt ska vara rätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s