Vad skiljer fransk, amerikansk och svensk (!) ekfatslagring?

I lördags vad det min tur att föreläsa på Munskänkarnas 3-betygskurs i Malmö. Som av en händelse (!) handlade det om vinframställning! Under drygt 1,5 tim gick jag igenom alla moment som en vinmakare måste känna till och behärska. Allt från avstjälkning och macerering till pressning, jäsning och stabilisering. Mycket kemi och mikrobiologi finns bakom det färdiga vinet. Tror att min föreläsning uppskattades…

cmUnder tiden jag höll låda, så fick mina kurskamrater smaka på Villa Mathilda Solaris och Siegerrebe 2012. Speciellt den senare gillades!

Under den praktiska provningen som alltid följer på våra lektioner, så gjorde jag två ”flighter”, en med vita och en med röda druvor. Provningarna var halvblinda och innehöll vissa konkreta frågeställningar:

Flight 1.

  •  Sauvignon Blanc – fatlagradvita
  •  Sauvignon Blanc – inte fatlagrad
  • Chardonnay – fatlagrad
  • Chardonnay – inte fatlagrad
  • Ett vin som har legat på Sur Lie

Två av dessa är biodynamiska – vilka?
Ett har ”jäst” malolaktisk  – vilket?
Vilket har legat på sin jästfällning (Sur Lie)?

Det var inte så lätt! Flera i gruppen förväxlade t o m S.B och Chardonnay och det goda vinet från Chablis kändes ekat, men hade bara legat på ståltank. Den malolaktiska processen gjorde att man kände en viss smörighet och fatkaraktär. Min favorit, från den  biodynamiska odlaren Philippe Gilbert i Menetou-Salon (som vi besökte för några år sedan) var absolut ingen typisk Sauvignon Blanc! Men det spritsiga vinet med sin friska syra, satte de flesta som Muscadet Sur Lie. 

Facit: 

1. 2008 Philippe Gilbert
Menetou-Salon, Övre Loire
Sauvignon Blanc, Biodynamiskt odlat

2. 2009 Château de Rochemorin Blanc (4128)
Ekfatslagrad Sauvigon Blanc (ej malo)

3. 2012 Muscadet Sèvre et Maine sur lie (2275)
Muscadet Sur Lie

4. 2012 Chablis Domaine Sainte Claire Vieilles Vignes (5595)
Chardonnay, ej ekfatslagrad, men malolaktisk jäsning, Biodynamiskt odlad

5. 2011 Bourgogne Les Sétilles (5657)
Chardonnay, ekfatslagrad

Flight 2.

Två röda viner som bägge var framställda med Macération Carbonique.

1. 2011 Morgon (5106)
Gamay

2. 2012 Réserve de la Condamine (12804)
Carignan, Grenache, Syrah

Sedan blev det riktigt spännande för jag hade beställt en provningslåda från Thorslundkagge som innehöll tre flaskor av samma vin, men lagrat på olika ekfat;

1. Amerikansk ek – Querqus Alba
2. Fransk ek – Querqus Petraea
3. Svensk ek – Querqus Robur

Provningen var helt blind även för mig. Facit låg i ett förseglat kuvert och det enda som skilde flaskorna åt var färgen på skruvkorken.

invenirex

Skulle gruppen kunna skilja på dessa olika fatlagringar? Nja, till viss del. De flesta identifierade den amerikanska eken, men merparten trodde att den svenska var fransk! Bra betyg till tunnbindarmästare Johan Thorslund i Högsjö.

Detta är ett mycket intressant projekt som Thorslundkagge driver ihop med Örebro Universitet, kände vinmakaren Lars Thorstensson och Per Fritzell, Grythyttan Vin.

Mycket kul och lärorikt att förbereda och genomföra en sådan här lektion för mycket kunniga medlemmar i Munskänkarna. Tre betyg är den högsta nivån inom föreningens kursverksamhet och vi är cirka 15 elever från Malmö och Helsingborg som går kursen.

Annonser

Om C-M Hedin

Nyfiken, empatisk och resultatinriktad kommunikatör med åsikter om mycket!
Det här inlägget postades i Munskänkarna, Viner övrigt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s