Cabernet-provning med ”Vinprovarna i Arild”

Under ledning av den duktige Kaj Zaar, samlades ett 30-tal glada entusiaster för att prova Cabernet Sauvignon från hela världen.

Fast vi inledde kvällen med ett glas S.B. från Vicars Choice; Marlborough, N.Z. (SB 1200).

Ett alldeles utmärkt, urtypiskt vin från Nya Zeeland med aromatisk doft och smak av fläder och nässlor, men även passionsfrukt, lime och kiwi.  Vinet kommer från Saint Claire Estate Wines, grundad 1978 av Neal och Judy Ibbotson. Detta var en av de första privatägda vingårdarna i Marlborough.

Till detta fick vi en liten smaktallrik med tre ostar, utvalda och levererade av Monica Oldsberg. Det var en hård getost från Pyrenéerna; La Tome du Chèvre, en fantastisk 24 månader grottlagrad Gruyere samt en opastöriserad Brie. Bra start på en vinprovning!

Kaj Zaar berättade på sedvanligt underhållande sätt om druvan Cabernet Sauvignon och var den odlas i världen. Vinerna vi provade var:

– 3134 Highway to Hell, South Australia
– 74646 Beringer Knights Valley (Napa), USA
– 71524 Alto, Stellenbosch, Sydafrika
– 3157 Chateau Tanesse, Cadillac, Bordeaux, Frankrike

beringerInga direkt höjdarviner, möjligen med undantag av Beringer som kändes igen på vaniljen från de amerikanska ekfaten. Här fanns en del intressanta toner av svarta vinbär, ceder och rosmarin. Därtill mycket frukt, mörka bär och förstås fatkaraktär av tobak och choklad. Kostar också nästan 200 kronor, kan drickas nu.

Efter provningen var det mat bestående av wienerschnitzel från Tunneberga Gästgiveri. Den sköljdes ned med Korta Barrel Selection (SB 2098) från Chile.

 

Kvällen fick en liten guldkant också för att Malou och jag vann en flaska Beringer i vinlotteriet som alltid avslutar provningarna.

 

 

Om C-M Hedin

Nyfiken, empatisk och resultatinriktad kommunikatör med åsikter om mycket!
Det här inlägget postades i Mat och Dryck, Viner övrigt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s