Chablis, Chablis, Chablis!

IMG_2466

Margareta och Svante Sommar höll en fantastisk provning med alla Grand Cru i Chablis.

Mycket spännande vinprovning med Munskänkarna i Helsingborg Det handlade om viner från alla sju Chablis Grand Cru.  Ja, vi provade faktiskt tio viner. I ett av glasen var det ett vin från det inofficiella åttonde Grand Cru-läget; Le Moutonne och det fanns två viner från Les Clos, varav en var fatlagrad i 18 månader på ny ek! Som överraskning hade en av deltagarna också med sig en gammal Le Moutonne från år 2000. Extra kul att testa dessa två årgångar mot varandra förstås…

Det var Svante och Margareta Sommar som hade tagit initiativet till denna provning och själva rest runt i Chablis för att handla alla vinerna. Pris låg mellan 34 och 51 EUR på plats.

Paret Sommar höll som vanligt en mycket trevlig föreläsning om detta härliga område.
De gick igenom historiken (var det vikingar eller munkar som var först?), klimat och jordmån samt klassificeringen. Bara 2 % av odlingarna i Chablis är Grand Cru, medan det finns 17 % Premiere Cru.

Dessa viner fick vi alltså i glasen:

1. Blanchot 2009, La Chablisienne
2. Bougros 2009, D. William Fevre
3. Les Presues 2010, La Chablisienne
4. Le Grenouille 2010, La Chablisienne (Chateau Grenouille)
5. Vaudesir 2011, D. Louis Michel
6. Le Moutonne 2010, D. Long-Depaquit (Bichot)
7. Valmur 2010, D. William Fevre
8. Le Clos 2009, D. Billaud–Simon
9. Le Clos 2010, D. Pinson
10. Le Moutonne 2000, D. Long-Depaquit

Min första reflektion var att dofterna skilde sig så mycket mellan glasen. Man kände eken ganska tydligt i vissa, men även den övriga upplevelsen var mycket olika. Man förstår därför att dessa viner passar bra till olika slags mat.

Lite av mina noteringar

1. Blancot
Elegant, men inte kraftfull. Vårblommor, aprikos och lime. nötter och lite fat.
Bra syra och mineralitet
2. Bougros
Elegant och frisk, lite tunn med viss miniralitet.
3. Les Preseus
Komplex doft med viss gräsighet och frukttoner. Kände även lite skaldjur i näsan 🙂
I munnen välbalanserat och lite, lite honung.
4. Le Grenouille
Lätt och mycket friskt vin med citrus, persika. Inget fat.
5. Vaudesir 
Stor doft, blommig, kryddig, honung, aprikos, nötter och söt frukt. Mycket spännande!
6. Le Moutonne 2010
Lite skum doft, färgen säger ek, men känns knappt. Saltvatten och havskänsla.
7. Valmur
Rik frukt, citrus och miniralitet, tyckte ändå den höll låg profil.
8. Le Clos – Billaud–Simon
Komplex med stor koncentration av söt frukt, kände också lite marsipan (?)
Doften var elegant med inslag av citrus, persikor och stenighet.
Smaken mycket torr med toner av aprikos, kalk, citrus och mineraler.
9. Le Clos 2010 – Pinson
Kryddig med inslag av citrus och gula äpplen. Framförallt dominerar fatet med sin smörighet. Vinet har legat på ny ek i 18 månader (!) Synd på så rara druvor… Inte min favorit direkt.
10. Le Moutonne 2000
Detta var förstås spännande att testa mot årgången 2009. Extravinet hade skänkts av en av provningsdeltagarna. Tyvärr kändes vinet inte helt OK, bokna äpplen stack igenom, men föralldel, en komplex och intressant smakpalett med t ex svamp.

Tillslut lite fakta som kanske kan vara av intresse:

Bra årgångar: 2010 10/10, 2011 8/10, 2009 7/10, 2000 8/10.

Bra producenter: La Chablisienne, William Fevre, Jean-Marie och Bernard Ravenneau, Vincent Dauvisatt.

Mat och Vin:
Ostron/skaldjur – välj en vanlig Chablis eller Premiere Cru istället för G.C.
Havskräftor –  gärna en fatlagrad Premier Cru.
Pilgrimsmusslor – Premiere Cru.
Chablis fungerar fint att dricka till ljust kött, t ex kalv eller fågel.
Har du champagne i vinsåsen kan du med fördel dricka Chablis till maten.
Pröva gärna Chablis ihop med dessertostar. T ex Charlois med en P.C. och en
Beaufort eller Gruyère med Chablis Vielles Vignes.

När jag googlade på nätet efter information hittade jag denna trevliga artikel som ger bra information om området Chablis!

 

Annonser

Om C-M Hedin

Nyfiken, empatisk och resultatinriktad kommunikatör med åsikter om mycket!
Det här inlägget postades i Mat och Dryck, Munskänkarna, Viner övrigt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s