Smartare än en skolpolitiker?

image

 

 

Vilket liv och uppståndelse det har blivit kring svenska elevers resultat i den s k PISA-undersökningen.

 

 

Regeringen skyller på förra regeringen och ”flum-skolan”, oppositionen skyller på nuvarande regering och för lite resurser  till lärarlöner och minskade klasser.

Sitter och följer SVT´s populära program ”Smartare än en femteklassare”. Älskar egentligen programmet och Lasse Kronér är suverän som programledare. Men … Jag blir lika skrämt varje gång! Hur dåliga kunskaper får man ha som vuxen och förälder?

Dessa personer i 30-40 årsåldern är faktiskt resultatet av just denna socialdemokratiska,  jämlika skola. Då kan man tydligen inte namnet på det manliga fåret (bagge) utan tror att det heter tacka! Bara ett exempel, det finns många fler.

Jag vet att programformatet bygger på tanken att vi vuxna inte är ”smartare” (vad det nu betyder) och barnen älskar förstås detta. Problemet är att de skolelever som är med i programmet inte är representativa för alla femteklassare. Dessa är extremt framåt och välmotiverade ungdomar, som det säkert kommer att gå riktigt bra för framöver. Alla de andra, de som drar ner resultaten i PISA-undersökningen lär vi aldrig få se i TV. Men föräldrargenerationen som gick i skolan på 70-80 talet (socialdemokratisk skolpolitik) visar här tydligt sina bristande kunskaper i programmet!

image

Pisa är känt för sitt torn som riskerar att falla omkull. Svensk skolpolitik lutar också betänkligt. Det krävs nog en ordentlig självkritisk analys av alla politiska partier för att räta upp situationen.

 

 

För övrigt anser jag att lösningen måste finnas i klassrummen:

  • Ordning och reda, tyst och harmonisk inlärningsmiljö
  • Lärarauktoritet, givetvis med kunniga och respekterade pedagoger
  • Inga mössor eller (påslagna) mobiltelefoner i klassrummen

Låt föräldrarna känna att de faktiskt också har ett ansvar för elevernas resultat och sluta experimentera med nya skolreformer titt som tätt. Istället för att bara kritisera friskolorna, lär av de goda exemplen!

Då först är vi vuxna faktiskt smartare är en femteklassare!

Om C-M Hedin

Nyfiken, empatisk och resultatinriktad kommunikatör med åsikter om mycket!
Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s