Rioja och Ribera hos Vinprovarna i Arild

I går provade vi spanska viner i den lilla gemytliga vinklubben, som träffas i Brunnby skola några gånger per termin. Provningsledare är den erfarne Kaj Zaar, som på ett mycket lättsamt vis leder oss igenom kvällen. Deltagarna, som mest bor i byn, är glada och nyfikna amatörer. (Fast några har faktiskt varit med väldigt många år och kan rejält mycket om vin). Stämningen är lättsam och en skön kontrast till de betydligt mer seriösa provningar jag är van vid hos Munskänkarna.

Kaj Zaar i sitt esse. Notera tavlan med karta och omröstning...

Kaj Zaar i sitt esse. Notera skrivtavlan med karta och omröstning. Bara tre gillade Gran Reservan.

Temat igår var alltså Rioja och Ribera del Duero. Fast vi inledde med ett ”pratvin” medan Kaj ritade och berättade om Spanien som vinland. Detta var välkända Marques de Riscal gjord på den kanske inte så kända druvan Verdejo. Kostar bara 79 kr, mycket prisvärt! Frisk och fruktig doft med inslag av päron, citrus och krusbär, kanske också fläder. Bra aperitifvin!

Sedan hade vi en intressant halvblind provning med två viner från Rioja och två från Ribera del Duero. Det fanns en Rioja Gran Reserva med, Conde del Valdemar 2005. Detta har utsetts till 2013 års Munskänksvin och även i övrigt fått strålande recensioner. För att vara en Gran Reserva har det också ett egendomligt lågt pris på 129 kr.  Vinprovarna i Arild gillade det dock inte. Vinet fick minst antal röster. Jag tror att det kan bero på att man korkade upp för sent. Tror detta vin behöver minst 5-6 timmar, gärna mer. Huruvida det klarar fler år i källaren var det delade meningar om.  Vi får möjlighet testa vinet en gång till, eftersom vi vann en flaska på kvällens lotteri! 🙂

Övriga viner var:

Condada de Haza, 2009, Ribera del Duero, 149 kr
Prado Rey, 2010, Ribera del Duero, 89 kr
Rioja Bordon Reserva, 2008, 89 kr.

Konstaterade att de två billigaste vinerna klarade sig bra i konkurrensen och t o m fick flest röster. Mina egna omdömen avstår jag dock ifrån, eftersom jag fortfarande inte hade varken doft eller smak i ordning efter en långvarig förkylning.

Efter provningen var det mat i form av en mustig gryta och till det en Montecillo Crianza, 2010 som matchade perfekt.

2013 års Munskänksvin provades, men gillades inte av alla...

2013 års Munskänksvin provades, fast 2005. 

Om C-M Hedin

Nyfiken, empatisk och resultatinriktad kommunikatör med åsikter om mycket!
Det här inlägget postades i Mat och Dryck, Viner övrigt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s