Bolgheri hos Munskänkarna

Ytterligare en specialprovning hos Munskänkarnas Helsingborgssektion. Denna gång var det två producenter från Bolgheri i Toscana. De var i sällskap med den passionerade Italienvännen och importören Mikael Ekeblom från företaget Vinupplevelser.

De två vingårdarna var Chiappini som hade skickat dottern i familjen Martina Chiappini. Martina fungerar som sälj- och marknadsansvarig. Från vingården Sapaio hade Massimo Piccin ställt upp. Tillsammans med Mikael har dessa haft en mycket diger ”road-show” i Sverige med besök på 8 platser där man hade 10 vinprovningar under lika många dagar!

Det som var spännande med dessa två producenter var att, trots att man bägge stod för modern vintillverkning med icke typiska Toscana-druvor (läs Sangiovese), så var deras viner ganska olika. Detta förklarades av att Sapaio ligger närmare kusten, väster om landsvägen Via Bolgherese, medan Chiappini ligger öster om vägen och med ett högre läge. Detta leder till olika slags terroir och delvis olika smaker på vinerna.

Massimi började med att berätta om Bolgheri som vinområde. Historien går tillbaka till 1968 då den första flaskan Sassicaia såg dagens ljus. Den var gjord med Cabernet Sauvignon och Bolgheri var då ingen apellation, så man fick säljas som enkelt bordsvin. Vinerna blev mycket uppskattade och fick snart namnet Super Toscanare. Bolgheri fick sitt DOC 1994. I området finns ett drygt femtiotal vingårdar på ca 1200 hektar.

Ett vin från Bolgheri kan antingen vara gjort på en enda druva, t ex Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot eller Petit Verdot eller vanligare en blandning av dessa. Sangiovese kan också förekomma i blandningen eller som ensam druva (100%). Till och med Syrah förekommer, men då oftast som utblandning i enklare bordsviner.

Kännetecken på ett vin från Bolgheri diskuterades också. Massimi Piccin nämnde att tanninerna oftast är rundare och lite söta, samt förekomsten av savoury. detta ord saknar bra översättning på svenska, men innebär ”motsatsen till sötma”, alltså lite pikant kryddighet och saltaromatiskt.

Vi fick prova tre viner från vardera vingården. Inget finns på Systembolaget, men kan beställas från importören via deras webbutik.

1. Chiappini Felcaino, 2010. 50% C.S., 40% Merlot, 10% Sangiovese.
Plommon, björnbär, svarta vinbär, läder, kaffe och choklad.
Lite gröna toner, men ganska välbalanserat för 189 kr.

2. Podere Sapaio, 2010. 70% C.S. 15% Merlot, 15% Petit Verdot.
Svarta Vinbär dominerar, men också mycket fat i näsan. Choklad, ceder och stall.
Mycket tanniner, men frukten balanserar bra. Ett av mina favoriter… 219 kr.

3. Chiappini ”Guado de Gemoli”, 2010. Bolgheri Superiore. 80% C.S. 20% Merlot.
Fått 95 poäng av Parker och 100 poäng i tidningen Wine Enthusiast. Kraft, elegans och komplexitet som man kan förvänta sig av ett vin som kostar 569 kr! Känns som det mycket väl kan ligga några år till i källaren. 15% alkohol!

4. Chiappini ”Lienà Cabernet Franc”, 2010. Bolgheri Superiore. 100% C.F.
Doft av multnande löv, torkad frukt och kryddnejlika. Mjuka, behagliga tanniner och lång eftersmak. Helt annorlunda än en C.F. från Frankrike. Även här 15% alkohol.
Mycket trevlig bekantskap men kostar 629 kr! Lienà är namnet på vinserien med en enda druva. Det gör mycket små mängder av dessa exklusiva viner.

5. Podere Sapaio, 2008. 50% C.S., 10% C.F. 20% Merlot, 20% Petit Verdot.
Klassisk doft av sv vinbär, blyerts, ceder och lite grön paprika. Fyllig, maffig smak med tydliga fast runda tanniner. 2008 var tydligen i det närmaste ett perfekt år för Sapaio.
Kostar 369 kr.

6. Podere Sapaio, 2007. 50% C.S., 15% C.F. 20% Merlot, 15% Petit Verdot.
Nästan likadan sammansättning av druvor, men de flesta tyckte att årgången 2008 var godare. Samma pris 369 kr.

IMG_3391

Martina Chiappini, charmig dotter till grundaren Giovanni Chiappini.

Massimo Piccin visar på Bolgheris karta i västra Toscana.

Massimo Piccin visar på Bolgheris karta i västra Toscana.

Alltid lika intressant på Munskänkarnas Specialprovningar!

Alltid lika intressant på Munskänkarnas Specialprovningar!

Om C-M Hedin

Nyfiken, empatisk och resultatinriktad kommunikatör med åsikter om mycket!
Det här inlägget postades i Munskänkarna, Viner övrigt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s