Munskänkarnas Champagnekurs 2015 – lektion 1

Champagne är något jag inte har studerat allt för mycket. Även om Malou och jag varit i området och besökt vinhus och källare i t ex Epernay. Vår favorit (vad gäller visningen) där var Mercier, som är ett märke som mest säljs i Frankrike. Det går dock att köpa i Sverige via BS.

Men nu handlar det alltså om kurs! Munskänkarna i Helsingborg anordnar för andra gången en Champagnekurs med tre lektioner. Den första var en introduktion med Börje Widerberg. Han berättade om Champagne som distrikt, historia, klimat, jordmån och övrig terroir. Sedan fick vi prova sex cuvéer, ganska typiska standardchampagner.

karta

De olika regionerna i Champagne

 

 

De sex vinerna var:

77453 Pannier Brut Sélection
Prisvärd champagne med bra brödighet
och textur. Persika, aprikos och nektarin i smaken. 273 kr (BS).

7454 Billecart-Salmon Brut Réserve
40% PM, 30% PN, 30% CH. Detta blev en av mina favoriter. Frisk och trevlig doft med lite blodgrape och äpple. Bra som aperitif.

 

7549 Pol Roger Brut Réserve
En tredjedel av vardera druvsorten. Mycket citrus men även lite fattoner som choklad och rostade nötter. Detta var ju Winston Churchill´s favoritchampagne (det gick åt en flaska om dagen, året runt). Jag skulle gärna vilja testa deras prestigemärke Cuvée Sir Winston Churchill  som började säljas 1984, men den kostar nästan 1300 kr på bolaget. Denna kostar ”bara” 391 kr.

7436 Jacquesson Cuvée No 737
Nu börjar vi komma över till mat-champagner, som ofta har mest Pinot. Denna har dock mest Chardonnay 43 % och sedan Pinot Meunier 30 %, Pinot Noir 27 %. Stram stil med gröna äpplen, mineraler och förstås lite brödighet. Inte riktigt i min smak, men är säkert bättre ihop med mat. Samma pris som ovan – 391 kr.

89615 Paul Bara Brut Réserve
80% Pinot Noir och resten Chardonnay. En mycket omtalad kvalitetsproducent i Bouzy. Intressant smak med lite sötma och påverkan av rostade ekfat. Typisk matchampagne med lång eftersmak. Väl värt sina 322 kr (BS).

7418 Bollinger Special Cuvée Brut
Omåttligt populära Bollinger gillas inte bara av James Bond (som man för övrigt är ganska trött på att kopplas ihop med). Ett vin med mycket karaktär, rostat bröd, citrus och moget äpple. Här är det 60% Pinot Noir, 25%  Chardonnay och 15% Pinot Meunier. 441 kr

 

champagne1

Första lektionens sex viner. Intressant och nyttigt!

 

 

 

 

Om C-M Hedin

Nyfiken, empatisk och resultatinriktad kommunikatör med åsikter om mycket!
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s