Munskänkarnas Champagnekurs 2015 – lektion 2

Nu var det dags för ”Druvtypiska Champagner”, alltså Blanc de Blanc och Blanc de Noir. Antingen ett vin gjort på bara Chardonnay eller bara blå druvor Pinot Noir och/eller (Pinot) Menyer. Visste ni att förutom dessa tre druvsorter så är ytterligare fyra godkända för AOP Champagne. Bl a Pinot Gris, Pinot Blanc och Arbanne. Den senare odlas på bara
2 ha över hela regionen.

Nåväl, idag så provade vi bara champagne gjord på de vedertagna druvsorterna, under ledning av den mycket kompetente och trevlige Svante Sommar. Det blev en halvblind provning där vår uppgift bestod i att hitta de två vinerna med högst syra och de med mest ”djup”, eller ”kropp”. Det sjätte vinet var en rosé gjord på P.N. Helt OK, men jag håller med Svante om att jag hellre dricker vanlig Champagne, trots att rosé numera är omåttligt populärt.

IMG_3532

 

 

 

 

 

Dessa viner provades:

1. 83116 José Michel, Pinot Menuier, Brut, 302 kr.

2. 7450 Laonois Grand Cru Blanc de Blanc, Brut cuvée reservée 291 kr.

3. 7686 André Clouet, Pinot Noir, Grande réserve 271 kr.

4. 84466 Leclerc Briant, Pinot Menuier, La Ravinne Brut, 333 kr.

5. 7350 Pierre Peters Grand Cru Blanc de Blanc, cuvée de réserve, 301 kr.

6. 7471 Alexandre Bonnet, Pinot Noir, Perle Rosé Brut, 261 kr.

Tyckte nog att alla var goda, men vissa, t ex Leclerc passar nog bättre med mat.

Att hitta de två Blanc de Blanc vinerna gick ganska lätt tyckte jag. Lite ljusare i färgen och med en frisk syra i doft och smak. I övrigt skilde de sig åt ganska mycket. Pierre Peters hade högst syra, men var också mer komplex med mineralitet, mogna äpplen och lite fat.

Två av de viner som var gjorda på blå druvor hade lite rödstick i sig. Druvan Menuier har lite smak av karamell och jordighet samt röda äpplen. Gillade José Michel bäst (utan mat).

André Clouet är ett mycket smakrikt och utvecklat vin på 100% Pinot Noir. Gula plommon, rostat bröd och choklad från fatlagringen. Mycket prisvärt för 271 kr!

Nästa gång blir det avslutning på kursen med årgångs- och prestigechampagne.
Ser förstås fram emot detta! 😉

Annonser

Om C-M Hedin

Nyfiken, empatisk och resultatinriktad kommunikatör med åsikter om mycket!
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s