Dags för en nykter alkoholpolitik i Sverige!

När skall vi svenskar äntligen betraktas som myndiga, när det gäller alkohol?

Det äja tackr hög tid nu, för svensk vinodling håller på att bli känd och respekterad även utomlands. Vi är en ung vinodlarnation, utan godkända appellationsregler. Därför får det egentligen bara stå ”svenskt vin” på etiketten, istället för t ex ”Vin från Kullabygden”! Ändå finns här ett femtiotal mycket ambitiösa vingårdar som gör fantastiska viner, men som också kämpar för sin överlevnad. Som enda land inom EU, är gårdsförsäljning inte tillåten i vårt land. Vi har stridit om detta i många år, men oavsett regering, så vill man inte låta svenska vinbönder sälja sin produkt från den egna vingården.

Varför är det på detta viset? Ingen, inte ens de mest rabiata nykteristerna tror på fullt allvar att folkhälsan skulle hotas av gårdsförsäljning. Volymen skulle vara bråkdelen av en procent om man jämför med det vårt kära systembolag säljer.

Nej, man har helt riktat in sig och skyller på EU. Om vi tillåter gårdsförsäljning,
så kommer EU förbjuda oss att ha ett detaljhandelsmonopol (= Systembolaget). Detta då det annars skulle diskriminera andra producenter i Europa.

Det är bara det att påståendet inte stämmer! Redan 2009 ställde EU-parlamentarikern Christoffer Fjellner en fråga till kommissionen i Bryssel om vad EG-rätten säger. Svaret blev att gårdsförsäljning visserligen skulle vara ett undantag från systembolagets ensamförsäljningsrätt, men att detta inte i sig behövde leda till att monopolet avskaffades. Det skulle alltså vara fritt fram för svenska vinbönder att sälja från gården.

Detta till trots har frågan inte kommit vidare. Höganäs kommun har, i politisk enighet mellan moderater, centern och socialdemokraterna fyra gånger (!) begärt att få bli pilotkommun och testa gårdsförsäljning under en begränsad tid. Frågan tog inte ens upp av den tidigare alliansregeringen, antagligen för att inte reta KD. När de rödgröna tog över makten, så dröjde det bara några dagar innan folkhälsominister Gabriel Wikström, ”Stängde dörren för gårdsförsäljning”. Detta gjorde ministern tillsammans med IOGT-NTO!

Minister i vingården

Lantbruksminister Sven-Erik Bucht och Höganäs Kommunalråd Peter Kovacs på vingårdsbesök.

 

Sveriges vinbönder ger sig dock inte. För några veckor sedan kom lantbruks-ministern Sven-Erik Bucht på besök till Höganäs och träffade där kommunens politiker och bygdens fyra vingårdar. Några löften gavs inte, men Bucht fick reda på att vi anser detta i första hand vara en näring- och landsbygdsfråga och inte något folkhälsoproblem.

Tyvärr börjar (vin)musten gå ur vissa av våra kollegor. Flera vingårdar är till försäljning eller har fått läggas ner. Det går inte att få lönsamhet på en redan
komplicerad verksamhet, utan möjlighet att ens kunna avyttra sin produkt på tillverkningsstället.

Se på vårt lilla grannland i söder. Där får vinbonden sälja på gården, genom
den lokala mataffären och t o m stå på torget med några flaskor tillsammans med hembakat bröd och grönsaker. Tänk vilken skillnad! Som det heter i turistreklamen:

”I Danmark är det lättare att vara svensk”. Man kanske skulle flytta dit…

DSC03777

Så här enkelt kan det se ut i en gårdsbutik.  Bilden är från Højbakke Vingård i Danmark.

 

 

 

 

 

Om C-M Hedin

Nyfiken, empatisk och resultatinriktad kommunikatör med åsikter om mycket!
Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s