Debatt om gårdsförsäljning i Malmö

gårdsdebatt

Så har då debatten om gårdsförsäljning av vin och öl  ägt rum i Malmö. Blev inbjuden att vara med i publiken för flera månader sen. Jag var tveksam redan från början och när jag såg sammansättningen på debattpanelen, så bestämde jag mig för att inte vara med. Efter att nu sett debatten via webb-TV, så är jag nöjd med mitt beslut. Det gav ytterst lite.

Till att börja med. Initiativet till debatten kom från Liberalerna i Skåne. Mycket vällovligt och man har säkert ett gott syfte med det hela. Liberalerna har ju varit de som drivit frågan i Region Skåne och lyckats över all förväntan att få både regionstyrelsen och fullmäktige att ställa upp på kravet om en försöksperiod av gårdsförsäljning i Skåne. Detta skall man ha heder för! Tyvärr är man inte lika pålitliga på riksplanet.

Tyvärr, så finns alltid i partipolitiken en vilja att enbart själv synas. Därför bjöd man
inte in några andra allianspartier till debatten. Man ville själv ”äga” frågan och få politiska poäng på att driva den. Samma gör (C), och (M), vilket är förödande om man verkligen vill få förändring. Enda chansen är att gemensamt lägga en flerpartimotion i riksdagen. En sådan skulle gå gå igenom med hjälp av (M), (L), (C), (SD) och kanske (KD).

Därför tycker jag att det var ytterst olyckligt att (L) valde att själva profilera sig istället för att t ex bjuda in moderater och centerpartister från t ex Höganäs kommun som arbetar idogt med gårdsförsäljning i så många år.

Sedan sammansättningen på panelen…

Systembolagets VD
Systembolagets chefsjurist
Systembolagets ansvarige för lokalsortimentet

Mot dessa tre, tunga tjänstemän ställdes två politiker från Liberalerna, en småskalig vinbonde från Ystad samt regionchefen för Svenskt Näringsliv. Agendan var satt från början. Exakt de argument som Systembolaget driver ältades om och om igen och ingen ifrågasatte trovärdigheten.

Jag saknade fler duktiga representanter för branschen, både vin- och ölproducenter. Istället för Svenskt näringsliv hade jag gärna sett någon från Företagarna (som faktiskt driver just småföretagarfrågor) och var någonstans fanns LRF?

Visst, det kom utmärka inlägg från både Gilbert Tribo och Tina Acketoft (L) och vinbonden Staffan Lake lyste också tidvis riktigt bra, även om han läste innantill… Men det hjälpte inte. Monopolet vek inte en tum ifrån sin rigida inställning. Och varför skulle dom? De driver denna kampanj inte för folkhälsan (som de påstår), utan för sin egen överlevnad!

Det mest skandalösa är egentligen detta att ett statligt bolag får ställa upp i en politisk debatt om sin egen roll. Tänk om Vattenfall skulle debattera och driva kampanj om energipolitik och försöka påverka riksdagens ledamöter genom att skicka brev till dem och annonsera för miljonbelopp i egen sak.

Åter igen, varför ifrågasätts inte argumenten från SB och nykterhetsmaffian som fortfarande finns i alla partier (även Liberalerna!). Ord står mot ord när det gäller vad EU-kommisionen har sagt, vad de tidigare statliga utredningar egentligen kom fram till och om vårt monopol verkligen befrämjar folkhälsan. Enligt Margareta Gerger, så har vi mycket lite alkoholskador i Sverige, jämfört med övriga Europa, just tack vare vårt monopol. Det tror jag inte på! Exemplet Finland avfärdades med att ”det kommer att gå illa för Finland” på ett närmast föraktfullt sätt. Den svenska modellen är den enda rätta!

Sverige är det enda landet inom EU som inte låter sina vinodlare sälja från gården. Denna diskriminering måste upphöra! Jag har hållit på i nästan åtta år med att driva frågan genom debattinlägg och annan lobbying, senast nu på Almedalens politikervecka. Vi har varit så nära, men politikerna sviker alltid i slutändan.

Nu börjar Finland och t o m Norge nyktra till genom att tillåta viss gårdsförsäljning. De vågar, så varför skall inte vi i Sverige våga ta steget?  Men då krävs det att våra politiker tar sig samman och gör det dom skall! Det behövs inga fler utredningar, inga fler debatter, inga fler konstiga kompromisser. Det som behövs är en omröstning i Sveriges Riksdag så att vi äntligen får gårdsförsäljning i Sverige!

 

 

 

Om C-M Hedin

Nyfiken, empatisk och resultatinriktad kommunikatör med åsikter om mycket!
Det här inlägget postades i gårdsförsäljning, Politik, Villa Mathilda. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s