Absurditeter anno 2014

Allt oftare blir det till att skaka på huvudet, sucka och utbrista något i stil med ”vad håller dom på med”! Vårt samhälle kännetecknas av så många absurditeter (orimligheter) så man funderar på om det är skämt eller allvar. Tyvärr är det allvar!

Några exempel från alkoholpolitiken egendomliga värld.

1. Systembolaget tillåts (och uppmuntras) att erbjuda hemkörning av billiga box-viner och starksprit. Samtidigt polisanmäler man Winefinder som tillsammans med City Gross försöker lära svenska folket att dricka kvalitetsviner och underlätta deras vardag.

2. Regeringen tillsätter en utredning om gårdsförsäljning 2010. EU-juristen Lotta Nordling kommer fram till att gårdsförsäljning av vin går att förena med systembolagets  monopol, under vissa förutsättningar. När förslaget går ut på remiss stormar hela havet. Man vänder upp och ner på utredningens slutsatser och skapar skräckbilder av ”spritbutiker i varje gathörn” som inte har något som helst med verkligheten att göra.

3. Från regeringen hörs inte ett knäpp på flera år. Till och med den ivrigaste förespråkaren Eskil Erlandsson får munkavel av sina allianskollegor. Maria Larsson (förbudsminister) , Gabriel Romanus (jävig systembolagskramare), Carl B Hamilton (tillika systembolagets styrelse) tillsammans med den allt mer aggressiva nykterhetsorganisationen IOGT lyckas få regeringen att gömma undan  förslaget till stor besvikelse för alla som värnar om sund alkoholkultur, fler jobb och utveckling av landsbygden. Ynkligt!

4. Höganäs kommun, i full enighet mellan (m, (c) och (s), ansöker om att bli pilotkommun för gårdsförsäljning. ”Låt oss åtminstone få pröva om detta skadar folkhälsan eller riskerar monopolets ställning!” Resultat, inte ett ljud från regeringen. Frågan är politiskt död, Reinfeldt & co vill inte riskera röster genom att driva detta, som ändå tidigare var en hjärtefråga.

Anders Borg har kommit på att alla reformer kan finansieras genom att höja alkoholskatten! Supersmart, samtidigt som spriten flödar in från Tyskland och säljs från bakluckor till våra ungdomar.

5. Lagstiftningen skall skärpas. Som om den inte är tillräckligt absurd redan.

Några exempel: –

– För att få ta del av informationen på en vinimportörs hemsida måste du intyga att du är över 25 år. Visserligen ingen lag, men en ”frivillig” överenskommelse som vin- och spritimportörernas förening har kommit överens om. Vad gör den stackars 23-årige sommelieren som vill sköta sitt jobb och läsa på?

– Allt fler importörers annonser fälls av Alkoholgranskningsmannen (AGM). Deras brott,  jo att de visar en rutig bordsduk eller en korkskruv i annonsen. Flera hundra tusen krävs i böter…

– och nu det senaste, när polisen gör razzia hos en av de verkligt seriösa näthandlarna av kvalitetsviner frånÖsterrike. Hans kunders vin beslagtas, trots att allt är lagligt! Peder Molin riskerar upp till 6 års fängelse genom någon lagteknisk formalitet. Peders bolag är tydligen registrerat i Sverige vilket gör det olagligt. Debatten i sociala medier är omfattande, men ingen står i den vanliga pressen… Varför?

Vart är Sverige på väg?!

Några länkar: http://bit.ly/1grdglW   http://bit.ly/1oApcvV     http://bit.ly/1gx0IcU

En farlig brottsling eller ett offer för svensk alkoholpolitik?

En farlig brottsling eller ett offer för svensk alkoholpolitik?

Polisrazzia mot en liten vinimportör i Sverige 2014.

Polisrazzia mot en liten vinimportör i Sverige 2014.

Om C-M Hedin

Nyfiken, empatisk och resultatinriktad kommunikatör med åsikter om mycket!
Det här inlägget postades i Politik, Viner övrigt. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Absurditeter anno 2014

  1. Bra skrivet. Är som du förvånad över en borgerlig regering som lagt sig så platt. Upprätthåller statliga monopol och driver för fler förbud samt högre skatter.

    Lika förvånad över att det inte verkar vara en enda tidning som vill ta upp ämnet. Sociala media som din (och exempelvis Vintomas och min blogg) tar ju ofta upp ämnet men pressen tiger still. Finns några journalister som skriver en del men det verkar vara så att vin i dagstidningar ska hanterar av vinskribenterna. Många av dem, av hävd eller bekvämlighet, sitter ju i knät på Systembolaget så däri ligger nog svaret.

    /Anders.

    • C-M Hedin skriver:

      Så är det! Jag brukar säga: ”Vad skall man med fiender till, när man har sådana vänner?” Så, vet du vad jag står politiskt… Är grymt besviken på ”vännerna” i Rosenbad, för deras feghet och opportunism. Men vad är alternativet? Det finns vinskribenter som vågar stå upp, t ex Magnus Ericsson i HD och några fler. Men i övrigt håller jag med. Tyvärr!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s